fbpx

8 betegség, melynek a fáradtság a fő tünete

Fáradtan ül számítógépe mellett egy fiatal férfi, szemüvege a kezében.

Sok betegségnek lehet tünete az állandó fáradtság, amely az immunrendszer legyengüléséből fakad. Azonban nemcsak fizikai fáradtság létezik, hanem a hozzáértők megkülönböztetnek pszichológiai és érzelmi fáradtságot is. A pszichológiai stressz például negatívan hat az energiaszintre.

Az állandó fáradtság lehet az egyik jellemző tünete az alulműködő pajzsmirigynek. A pajzsmirigy szabályozza az energiaszintet, de az anyagcsere és az immunrendszer működését is befolyásolja, meghatározza. Ha a fáradtság mellett súlygyarapodás, székrekedés, bőrszárazság és fázékonyság is jelentkezik, akkor minden valószínűség szerint a pajzsmirigyével lesznek gondok.

A mellékvesekéreg-elégtelenség nem olyan gyakori, mint a pajzsmirigybetegség, viszont ez is egy hormonális rendellenesség, amelynek az egyik vezető tünete a fáradtság. Ennél a betegségnél nem működnek megfelelően a mellékvesék és nem termelnek elegendő kortizolt. A fáradtság mellett a hasfájás, a hasmenés és a hiperpigmentáció is megjelenhet, vagyis a bőrön vannak olyan felületek, amelyek sokkal világosabbak, mint a bőr többi része.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A krónikusfáradtság-szindróma egyik vezető tünete a fáradtság, mint ahogyan a neve is mutatja. Ez a betegség szinte ellehetetleníti a beteg életét, hisz nincs ereje a napi tevékenységeit elvégezni. Ennél a betegségnél gyulladás is kialakulhat, amelynek köze lehet a betegség létrejöttéhez. A beteg izomfájdalmat is érezhet, és a nap szinte bármely percében csak aludna és pihenne.

Az anémia vagy vérszegénység is okozhat fáradtságot. Vérszegénységet gyakran a B12-vitamin hiánya okozza. A fáradtság mellett a sápadt bőr is szembetűnő, de a betegnek törékennyé válhatnak a körmei, illetve szédülést és fejfájást is tapasztalhat.

A cukorbetegek személy állandóan szomjas, és ennek oka gyakran az, hogy folyton vizelési inger gyötri. Ez a betegség súlyos kimerültséghez is vezethet.

A depresszió egy agyi rendellenesség, amely nemcsak a hangulatot befolyásolja negatívan, de fáradtságot is okoz. A depresszió további tünetei lehetnek az étvágytalanság, az állandó szomorúság érzése és a koncentrációs problémák.

A szív fertőzése vagy gyulladása, más néven endokarditisz is eredményezhet fáradtságot. A láz és a hidegrázás is a gyakori tünetek között szerepelnek. A kezelés a gyógyszeres terápiát, egyes esetekben pedig a műtétet foglalja magába.

Az alvási apnoé egy alvás közben jelentkező betegség, amikor is a légzés kimaradozik. A megszakított levegővétel nemcsak életveszélyes, de megzavarja az alvás ritmusát, amely másnap fáradtságot eredményez.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük