fbpx

A boldogabb emberek tovább élnek és egészségesebbek

Színesre festett tenyér egy szívet formál.

A boldogság egy csodálatos dolog. Amikor boldogok vagyunk, nem csupán lelkileg érezzük jól magunkat, hanem a testi egészségünket is megőrizhetjük, ha a rosszkedv helyett a jókedvet részesítjük előnyben.

Nézzük, miért is olyan fontos a boldogság az egészségünkre nézve. A kiegyensúlyozott embereknek nem emelkedik meg a pulzusszáma, alacsony marad a stresszhormonszintjük és így a szívbetegség sem lesz jellemző rájuk.

A kutatók azt találták, hogy a bizonyos személyiségjegyekkel megáldott embereket jobban elkerülik az olyan betegségek, mint például cukorbetegség, szívroham, stroke vagy a depresszió. Például a lelkes és optimista embereket. Nagyon sokat számít, ha valaki támaszkodhat a családjára és a barátaira, és a mértékletesség, illetve az egészséges szokások is lehetővé teszik, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket.

Több tanulmány szerint a boldog emberek tehát kevésbé valószínű, hogy betegek lesznek. A pozitív gondolkodású embereket is érhet természetesen megfázás vagy influenza, de ők sokkal gyorsabban regenerálódnak, mint pesszimista embertársaik. Egy másik tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a jókedélyű emberek immunrendszere sokkal erősebb, így jobban ellenáll a különféle kórokozóknak.

Azok az emberek is nagyobb egészségnek örvendhetnek, akik úgy érzik, hogy megtalálták életük célját. Az elégedettség ugyanis boldogságot feltélez, márpedig az önmagával, a környezetével harmóniában élő ember sokkal ellenállóbb, mint azok, akik sem önmagukkal, sem az emberekkel, sem az életükkel nincsenek kibékülve.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kétféle ember létezik, már ami a gondolkodásmódot illeti. Vannak azok a személyek, akik mereven tartják magukat az álláspontjukhoz, vagyis azt képzelik magukról, hogy képtelenek a változásra, a fejlődésre. És vannak azok az emberek, akik folyamatosan fejlődnek, mert hisznek nemcsak önmagukban, hanem abban is, hogy a változás, a fejlődés az jó. Vagyis, ha azt hallják, hogy az egészség érdekében mozogni kell vagy meditálni, akkor készséggel megcsinálnak mindent, csakhogy pozitív irányba változzon az életük.

Tanulmányok igazolják, hogy már napi huszonötperces meditációval is sokat tehetünk az egészségünkért. Azoknál a személyeknél, akik legalább négy éve élnek a meditációval mint relaxációs lehetőséggel, azt tapasztalták, hogy sokkal jobb az agyműködésük, és sokkal jobb egészségnek örvendenek, mint a meditációt hanyagoló embertársaik. A rendszeres meditációval akár még a cukorbetegséget és a szívbetegséget is elkerülhetjük, sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink és még álmatlanságban sem fogunk szenvedni. Az elmélkedés csökkenti a stresszhormon termelődését és érzelmileg is stabillá tesz bennünket.

Idősebb emberek körében végzett kutatások bizonyítják, hogy a pozitív gondolkodású emberek körében 77 százalékkal csökken a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Az érzelmi kiegyensúlyozottsággal az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket is elkerülhetjük. Az elégedett emberek tovább is élnek, mint az örökösen elégedetlenkedő embertársaik, főleg ha még nem is dohányoznak és az alkoholfogyasztással is mértéket tartanak.

Azok az idős emberek, akiknek van kiért élni, vagyis vannak barátaik és van családjuk, sokkal többet törődnek önmagukkal, illetve a testi és lelki egészségükkel, ellentétben a magányosabb társaikkal.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük