fbpx

A D-vitamin-hiány elősegíti a daganatot

Daganatos sejtek az egészségesek között.

A D-vitamin messze nagyobb befolyással rendelkezik az egészségre, mint azt eddig feltételezték. Az utóbbi időben egyre több publikáció jelenik meg olyan tanulmányokról, amelyek arra utalnak, mekkora hatással van a D-vitamin bizonyos rákos megbetegedések kialakulására és lefolyására. Új az a megfigyelés, hogy a D-vitamin-hiány annak a jele is lehet, mennyire rosszindulatú egy tumor. Mindezt egy olyan férfiakból álló csoporton figyelték meg és analizálták, akik már prosztatadaganatban szenvedtek.

A D-vitamin-hiány növeli a daganatveszélyt

A D-vitamin a sok más pozitív hatása mellett fontos befolyással bír az immunrendszerre is. Ha a szervezetnek hiánya van D-vitaminból, könnyebben elveszíti azt a képességét, hogy a rosszindulatú sejteket felismerje és megsemmisítse, szemben egy egészséges D-vitamin-szinttel.

A D-vitamin-hiány kiküszöbölésének tehát nagyon fontos szerepe van, ha a daganatos betegségek prevenciójáról, kezeléséről és lefolyásáról, prognózisáról van szó.

A D-vitamin növeli a túlélés esélyét ráknál

Így például egy 2014 júliusában publikált vizsgálat azt mutatta, hogy a magasabb D-vitamin-szintet felmutató daganatos betegeknek jobbak voltak a túlélési esélyeik és tovább maradtak remisszióban, mint a D-vitamin-hiánnyal küzdő páciensek. A kutatók ezt különösen mell- és vastagbéldaganatnál figyelték meg, valamint a nyirokszövet rosszindulatú elváltozásainál. Azt tanácsolják, az orvosok minden esetben vegyék figyelembe a rákos betegek D-vitamin-szintjét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Minél alacsonyabb a D-vitamin-szint, annál rosszindulatúbb a daganat

Egy tanulmány, melyet a Clinical Cancer Research Journal oldalain publikáltak, a D-vitamin-hiány és a különösen agresszív prosztatadaganatok közötti lehetséges összefüggésből indul ki. 667 férfit figyeltek meg, 40 és 79 év közöttieket. A résztvevők amerikaiak voltak, vegyesen európai és afrikai származásúak. Főleg az afroamerikaiaknál mutatkozott meg, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint összefüggésben áll a különösen agresszív prosztatadaganatok kialakulásával. Esetükben az európai származásúak magasabb D-vitamin-szintjének értékénél is erősödött a prosztatarák súlyossága.

Az alacsony D-vitamin-értékek következésképp növelhetik a daganat rizikóját, és fokozhatják a mindenkori tumor súlyosságát. Ezért bármilyen jellegű daganatnál feltétlenül szem előtt kell tartani a D-vitamin-szintet, és ha szükséges, azt jó minőségű étrend-kiegészítőkkel egészséges szintre kell hozni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük