fbpx

A D-vitamin-hiány túlsúlyt okoz

Kövér ember hasán feszülő csíkos ing.

A D-vitamin hatással van a testsúlyra. Ha hiány van belőle, könnyebben lerakódik a zsír, és nehezebben megy a fogyás. A D-vitamin-hiány ezen kívül erősíti az éhségérzetet és akadályozza a zsírégetést. Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése jelentősen elősegítheti a súlycsökkenést. Gondoljunk ezért a D-vitaminra is, ha a diéta és a sport ellenére egyszerűen nem tudunk fogyni.

Nincs hatékony diéta D-vitamin nélkül

Éveken keresztül hihetetlenül egyszerűnek tűnt a túlsúly leépítése. Mert mindig is az volt az álláspont, hogy egyszerűen égessünk el több kalóriát, mint amennyit magunkhoz veszünk. Könnyű ezzel a szabállyal fogyni? Nos, nem mindig.

A szervezet nem reagál gombnyomásra és nem is ugyanúgy, mint esetleg egy másik szervezet. Minden szervezet más. Ezért a túlsúly mindenkinél más okok következtében alakul ki.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány természetesen ide tartoznak. A túlsúly további faktorai azonban a gének, de a hormonális helyzet, az életkor, a stressz, az ásványianyag-ellátás állapota, a túlsavasodás mértéke, a lehetséges toxinterhelés és sok egyéb is.

A D-vitamin segít a fogyásban

Egy további tényező, mely a túlsúlyhoz hozzájárulhat, a D-vitamin-hiány, amire az utóbbi időben több tanulmány is rámutatott.

Az, hogy a D-vitamin konkrétan hogyan járulhat hozzá a fokozott súlyvesztéshez, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, azonban számos spekuláció létezik ezzel kapcsolatban.

Egyes tudósok feltételezik, hogy a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok közlik a sejttel, hogy az a tartalmát (a zsírt) égesse el energiává, vagy inkább túlsúly formájában raktározza el rosszabb időkre – a szerint, hogy a D-vitamin aktiválja-e ezeket a receptorokat vagy sem.

Az agysejtek, amelyek az anyagcserét, valamint az éhséget és a jóllakottságot kontrollálják, szintén rendelkeznek D-vitamin- receptorokkal. Ha hiányzik a D-vitamin, alábbhagy ezeknek a sejteknek a működőképessége, és a telítettségérzet hiánya vagy csökkenése léphet fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin-hiány megszüntetése

A legjobb D-vitamin-források a táplálékok közül a zsíros halak (a D-vitamin zsírban oldódó vitamin), mint pl. a tőkehal, a tonhal, a makréla és a lazac. A vegetáriánusoknál a gomba jöhet szóba, különösen azok, melyek UV-fénynek voltak kitéve (tehát nem pincében termesztett gombák). Azonban a táplálékkal többnyire nem sikerül a D-vitamint egészséges szinten tartani. Mivel a D-vitamint a szervezet a bőrt érő napsugárzás hatására maga is elő tudja állítani, a napfürdő nagyon jó lehetőség, hogy valóban magas D-vitamin-szintet produkáljunk.

 1. NEM TUDOM, MI OKOZHATTA A HIRTELEN 20KG. SÚLYGYARAPODÁST. LEHETSÉGES A D VIT. HIÁNY, MERT MŰTÉT UTÁN AZ ORVOS KÖZÖLTE VELEM, HOGY OLYAN VOLT A FEMORÁLIS CSONT MINT A GUMI. ÁM SEMMIT NEM TETT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A CSONTRITKULÁSRA FELHÍVJA A FIGYELMEM. ÍGY MAGÁN ÚTON KÉRTEM BEUTALÓT, AHOL KATASZTROFÁLIS CSONTRITKULÁST ÁLLAPÍTOTTAK MEG. MOST SZEDEM A D VITAMINT, KALCIUM TABLETTÁT, ÉS KAPTA EGY INJ.-ÓT AMIT FÉLÉVENTE LEHET ADNI.
  MI VAN HA ELFOGYOTT A PÉNZEM, ÉS NEM TUDOK TOVÁBB MAGÁNORVOSHOZ MENNI, MÁR PEDIG EZ A HELYZET, AKKOR VÁRJAM, HOGY VALAHOL ÚGY ESEK EL, HOGY ELPUSZTULOK? EZÉRT FIZETTEM 40 ÉVEN KERESZTÜL EÜ. DOLGOZÓKÉNT. UNDORÍTÓ. KI AKARNAK BENNÜMKET NYÍRNI? NEM LÁGERBEN, HANEM AZ OTTHONUNKBAN? ERRE UTAZIK A KORMÁNY, HOGY AKI BETEG, “DÖGÖLJÖN MEG!” .SZÉGYELLEM, HOGY MAGYAR VAGYOK, ÉS HOGY TISZTESSÉGESEN DOLGOZTAM .

  1. Magné Horváth Edit

   Kedves Erzsébet!
   Nem értem, miért pont most jut eszébe a kormányt kárhoztatni egy nem megfelelően dolgozó orvos miatt.
   Én már 40 éve (!) csak akkor megyek a körzeti-háziorvoshoz, ha táppénzre kell mennem, mert alig akadt olyan eset, amikor megfelelő gyógyszert kaptam ott, és megfelelően láttak el.
   Jobbik eset volt, ha “ki tudtam sírni”, hogy megfelelő vizsgálatokra küldjenek el.

   1. Mária varga

    Kedves Edit. sajnos a mostani egészségügyi ellátás igenis a 90-es évektől a mindenkori kormányokat terheli.Én 30 évet dogoztam beteg ágy mellett. de ilyen szemét, pénzéhes, és semmi tudással nem rendelkező dolgozókkal nem találkoztam, mint most. Valóban én is úgy érzékelem, hogy nép irtás folyik az országban. mert akik tudtak azok, vagy meghatlak már, vagy külföldön vannak.szánalmas amit a néppel megtesznek.de valószínű ön megtehette, hogy privát orvoshoz járjon. de a többség nem .Azt pedig, hogy ide jutottunk, az a mostani kormány hibája is.ez ha tetszik , ha nem. Nagyon tiltakoztak a 300 ft miatt, most súlyos ezreket kell fizetni.Ha egyáltalán, segítenek az emberen.

  2. Ezt az orvosi mulasztást szerint nem kell ennyiben hagyni. Ugyanis véleményem szerint ki kell fizettetni a mulasztó orvossal a magánrendelés kapcsán felmerült + költségeket. Ha ennyiben hagyja akkor máskor sem lesz alapos az orvos. Sajnos nálunk nem eléggé felelősségteljesek az orvosok, de mi betegek kell, hogy a hibáikra felhívjuk a figyelmet, hogy ez által is motiválva legyenek az alapos munkavégzésre.
   Elsősorban érdemes lenne egy ügyvédtől tanácsot kérni, hogy hogyan kell az ilyen esetekben eljárni. A neten keresztül is kínálkoznak ilyen lehetőségek.

  3. Kedves Erzsébet,

   Nézzen utána a Mákolaj és a Schüssler Nr.2 CaPh.D/6 hatásainak. Nagyon hatásos, költségkímélő, gyengéd és természetes gyógymódok a csontritkulásra. Amennyiben kipróbálja, figyeljen oda, hogy a mákolajat garantált minőségből vásárolja.

  4. Kedves Erzsébet megadnád a magánorvosnak az elérhetőségét,mert anyukám is súlyos csontritkulásban szenved,de leszarják az orvosok.
   Köszönöm.

 2. Budapesten van jó pár osteoporosis centrum (pl. ORFI), a háziorvosi beutalóval mehet vizsgálatra és rendszeres ellenőrzés alatt tartják.

 3. Kedves Erzsébet! Dettó! ugyanezt leírhatnám, amit Ön! Nem a kormányt kell szidni, hanem az orvosokat! Hol van a Hippokrateszi esküjük? Azt fogadták meg, hogy gyógyítanak bennünket, de ha megjelenik náluk valamelyik gyógyszergyár utazó “nagykövete” és elhúzza a ……madzagot az orra előtt, – egyből nem gyógyít, hanem mérgez! Így van ez sajnos évtizedek óta. Ha az egészségügyben tevékenykedett, akkor ezt látnia kellett. És azt is, ha egy problémával felkeresi az orvost, az ugyan fel nem hívja a figyelmét a másikra. Azért, mert így még egyszer felkeresi, és az pénzt jelent neki. Csak reménykedhetünk, hogy akik elhagyják orvosként az országot, ott megtanulják betartani az esküjüket, meg azt is, hogy nem kell folyton a markukat tartani. Dolgoztam külföldön, és voltam beteg. A rendelés teljesen másként zajlik. Itthon az az első, hogy az orvos két mondat után, – néha vizsgálat nélkül- felírja az orvosságokat. Nem egyet, többet.

 4. Ja, és a D vitaminra, meg a súlygyarapodásra nem reagáltam. Én 43 évig fizettem a tb-t, – ezt csak mellékesen jegyzem meg, tehát én sem mai csirke vagyok. Ismerős említette nekem is, hogy ajánlatos lenne ebben a korban D vitamint szedni. Elmentem a körzetihez, – hogy feliratom. Azt mondta megvehetem recept nélkül a patikában. Holnap lesz a napja, hogy tényleg kapok-e recept nélkül.

 5. FALUSI-TÓTHNÉ

  Etka jóga csonterősítő gyakorlataival meg lehet előzni vagy állítani a folyamatot,(a csontritkulást) már kialakult problémán lehet javítani. FTK Ica (Etka oktató)

 6. Marosvári Noémi

  Judit! Fogsz kapni a patikában D vitamint, elég széles a kínálat is, kb 1000 Ft egy havi adag. Ha felírná a doki akkor 2-300 Ft a havi…:( Általában felírják, de hogy azt a mennyiséget felírja,amire szükség lenne…, arra már csak nagyon kevés dokit lehet rávenni… Mert hogy “ők még ezt nem tanulták”. 🙂

 7. A cikkben nem esik szó a D-vitamin adagolásáról, szedhető mennyiségéről.
  Hogy mindenki tisztán lásson, íme itt egy cikk Szendi Gábortól: http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-adagolas.htm

  Felhívnám a figyelmet a cikk végén lévő utolsó néhány mondatra: ” Fontos!
  A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul, és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre (a csontokba az érfal helyett), ha K2-vitamint is szed mellé”

  Jó egészséget kívánok minden embertársamnak! 🙂

 8. Hegedűs Katalin

  Kedves Erzsébet, a saját egészségünkért első sorban mi vagyunk felelősek.. ha ön egészségügyben dolgozott, akkor ez fokozottan igaz, hiszen ott sokkal könnyebben hozzájut az infókhoz, vagy éppen a vizsgálatokhoz. Másrészt, ha az orvos magától nem mondja, akkor kérni kell tőle a beutalót.. .Mi is ezt tettük, amikor kiderült, hogy a férjemnek csontritkulása van.. Bár nekem a térdizületemen kívül egyéb komolyabb problémám nincs, 58 éves kortól minden évben kérek egy labor-beutalót nagy vérképre, / most 62 éves vagyok / szerencsés vagyok, mert eddig még jók voltak… Én vega vagyok, mert ezt szeretem, de ez izlés kérdése, és mázlista is, mert napi legalább egy liter valódi házi tejet iszom, amit símán megemészt a gyomrom, úgyhogy nincs csontritkulásam, bár a tejtől mindíg el akarnak tiltani, mondván hogy enm egészséges.. csak halkan jegyzem meg, nem a kormány tanította az orvost, nyilván már régen ott dolgozik, a hozzáállása – ami ezek szerint nem igazán üti meg a mércét – pedig biztosan teljesen független a kormányoktól…

 9. Sajnálom hogy általánosítanak. Én háziorvos mellett dolgozom 25 éve. Mindent megteszünk azért hogy minden egyes betegünket kiszűrjük. (Csontritkulás, cukorbetegség, hypertonia, pajzsmirigybetegség, mammográfia, méhnyak szűrés, szemészet stb.)
  Még aki csak egy Algopyrint szeretne feliratni és nem volt laborban vagy erre-arra szűrésen, mindenkit – aki hajlandó erre- elküldjük vizsgálatra. Sőt ha bejön valaki hogy szeretne laborba, EKG ra vagy más szakrendelésre menni megkapja a beutalót.Mi örülünk ha szűrésre járnak !

 10. Az Állam-Bácsi, az Orvosok, illetve a Náncsi-Néni szidásával NEM oldjuk meg a problémáinkat.
  Előbb a saját egészségünkhöz való hozzáállásunkon kéne változtatni!!!
  És tenni érte valamit!!!
  A “D-vitaminok” sokat használnak, de azok sem oldják meg a problémáinkat. A jó “öreg” tojáshéj, mák, egészséges ételek fogyasztása sokkal többet használna, a panaszkodások helyet…

 11. Tallós Piroska

  Kedveseim, akik hozzászóltatok!
  Először is nézzünk magunkba. Vajon a saját egészségem érdekében megteszek- e mindent, vagy könnyebb másokra hárítani a bajt? Én is csontproblémával küzdök már nagyon régóta. Egyszer egy orvos ki küldött a rendelőből, – nem tud rajtam segíteni, menjek máshová (nem Magyarországon történt az eset). Az Etkaanyó jógája van legnagyobb segítségemre, csak kitartóan kell csinálni a gyakorlatokat.

 12. kristó mária

  Mostmár csak azt kellene tudni,hogy milyen D vitamin-t vásároljak,hiszen annyi van a piacon.Nekem biztosan D vitamin hiányom van,hiszen 2 és fél éve olyan helyen lakom és dolgozom, ahol sosem süt be a nap. “Reklám “nélkül jó lenne tudni.Esetleg email-ben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük