fbpx

A D-vitamin enyhíti a neurodermitiszt

Havas hegy lankáján üres napozófotel a napfény felé állítva.

A D-vitaminos étrend-kiegészítés megakadályozza, hogy a neurodermitisz tünetei a hideg évszakban rosszabbodjanak, sőt abban is segíthet, hogy a bőrkép javuljon. Ezt derítették ki a kutatók egy több mint 100 iskolás gyermeken végzett kísérletben. Az emberi szervezet a napfény segítségével képes D-vitamint képezni. A sötét téli hónapokban azonban gyorsan D-vitamin-hiány alakulhat ki, ami ronthat a neurodermitiszes panaszokon.

Neurodermitisz gyermekkorban

A legtöbb neurodermitiszes páciensnél a bőrbetegség már gyermekkorban fellép. A neurodermitisz – atópiás ekcémának is nevezik – egy gyulladásos bőrbetegség, amely erősen viszkető bőrterületekben és hólyagocskákban mutatkozik meg. Főleg a gyerekek szenvednek nagyon a tünetektől. Nekik az is nehezükre esik, hogy ne vakarják – ezzel azonban még tovább súlyosbítják a problémát. Sok neurodermitiszben érintett személy figyeli meg magán, hogy a bőrképe télen rendszerint rosszabbodik. Ezen az évszakfüggő rosszabbodáson segíthet a D-vitamin – ahogy Carlos Camargo, egy bostoni kórház professzora tanulmányában megállapította.

A D-vitamin javítja a neurodermitiszt

Az már ismert, hogy az UV-fénnyel, tehát mesterséges napfénnyel történő terápia javíthatja a dermitiszesek bőrképét. Mivel napfény segítségével az emberi szervezet D-vitamint állít elő, az UV-fényes kezelés sikere mögött többek között a megemelkedő D-vitamin-szint állhat. Ha azonban túlzásba visszük az UV-besugárzást, növekedhet a bőrrák veszélye. Hogyan is lehetne tehát télen stabilizálni a bőr egészségét neurodermitisz esetén, anélkül, hogy ez újabb egészségügyi rizikóval járna? Prof. Camargo és csapata azon dolgozott, hogy megválaszolja ezt a kérdést. A vizsgálatban 107 olyan gyermek és fiatal – 2 és 17 év közötti – vett részt, akiknek neurodermitiszes tünetei télen rosszabbodtak. A gyermekek fele D-vitamin-kiegészítést kapott, másik fele pedig placebót.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

D-vitaminnal javul a neurodermitisz

A D-vitamin-pótlást kapó gyerekeknek egy hónap után jelentősen kevesebb tünetük volt, mint a kísérlet kezdetén. Neurodermitiszük átlagosan 29%-kal javult. Valószínűsíthető, hogy a résztvevőknek a vizsgálat elején D-vitamin-hiányuk volt. A D-vitamin-szükségletet csupán táplálékkal fedezni gyakorlatilag nem megoldható. Télen pedig szinte lehetetlen elegendő napfényt begyűjteni a szervezet saját D-vitamin-termeléséhez. A D-vitamin-kiegészítés ezért legalább a hideg évszakban – nem csak dermitiszesek számára – ajánlatos.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük