fbpx

A hosszan tartó ülés betegséghez vezet

Fiatal férfi számítógépe előtt ülve fájlalja a derekát.

A legtöbb ember napjai nagy részét ülve tölti – akár az irodában, az autóban vagy szabadidejében a tévé előtt. Magától értetődik, hogy hosszú távon ez nem éppen egészséges. Új kanadai kutatási eredmények azt mutatják, hogy aki sokat ül, korábban hal meg. A hosszú ideig tartó ülés ugyanis sokféle módon károsítja a szervezetet. Megmutatjuk Önnek, hogyan védheti meg egészségét az irodai munka ellenére.

A sok ülés növeli a daganat kockázatát

Aki gyakran és sokáig ül, nagyobb eséllyel betegszik meg szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben és daganatban. A halálozási rizikó is növekszik a sok üléssel. Bár rendszeres sporttal csökkenthetjük az egészségünkre leselkedő veszélyt, de teljesen nem tudjuk kizárni azt.

A sport nem kompenzálja teljesen a hosszú ideig tartó ülést

A fő problémák egyike – melyet a hosszan tartó ülés okoz – az érfunkciók gyengülése. A torontói egyetem kutatói megállapították, hogy a sok ülés egészségügyi veszélyeit még a rendszeres mozgás sem képes teljes mértékben kiküszöbölni, különösen akkor nem, ha a mozgást például csak hétvégén vagy csak este végezzük. Így a negatív kihatások bár gyengülnek azoknál, akik rendszeresen sportolnak, de nem szűnnek meg egészen. Jelentősen jobb, ha az ülést újra és újra megszakítjuk egy kis mozgással.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan kerülhetjük el a hosszan tartó ülés okozta egészségi panaszokat?

Amit tehetünk a lehetséges károsodások kiküszöbölésére:

  • Nem célszerű csak fél órát sportolni, és a nap hátralévő részét passzívan tölteni. Ha naponta 12 órát ülünk, csökkentsük ezt az időt legalább 2-3 órával.
  • Az első lépés, hogy kiderítsük, mennyit is ülünk valójában. Ha egyszer elkezdünk számolni, valószínűbb, hogy változtatunk a szokásainkon.
  • Fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk magunk elé. A „holnaptól csak feleannyit fogok ülni” helyett tehát inkább: „minden héten fél órával kevesebbet szeretnék ülni naponta”.
  • Nemcsak a sport, hanem a mindennapokban végzett több mozgás is csökkenti az „ülőidőt”. Munka közben álljunk fel félóránként 3 percre, és tévénézés közben mozogjunk a reklámidők alatt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük