Fiatal férfi számítógépe előtt ülve fájlalja a derekát.

A legtöbb ember napjai nagy részét ülve tölti – akár az irodában, az autóban vagy szabadidejében a tévé előtt. Magától értetődik, hogy hosszú távon ez nem éppen egészséges. Új kanadai kutatási eredmények azt mutatják, hogy aki sokat ül, korábban hal meg. A hosszú ideig tartó ülés ugyanis sokféle módon károsítja a szervezetet. Megmutatjuk Önnek, hogyan védheti meg egészségét az irodai munka ellenére.

A sok ülés növeli a daganat kockázatát

Aki gyakran és sokáig ül, nagyobb eséllyel betegszik meg szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben és daganatban. A halálozási rizikó is növekszik a sok üléssel. Bár rendszeres sporttal csökkenthetjük az egészségünkre leselkedő veszélyt, de teljesen nem tudjuk kizárni azt.

A sport nem kompenzálja teljesen a hosszú ideig tartó ülést

A fő problémák egyike – melyet a hosszan tartó ülés okoz – az érfunkciók gyengülése. A torontói egyetem kutatói megállapították, hogy a sok ülés egészségügyi veszélyeit még a rendszeres mozgás sem képes teljes mértékben kiküszöbölni, különösen akkor nem, ha a mozgást például csak hétvégén vagy csak este végezzük. Így a negatív kihatások bár gyengülnek azoknál, akik rendszeresen sportolnak, de nem szűnnek meg egészen. Jelentősen jobb, ha az ülést újra és újra megszakítjuk egy kis mozgással.

Hogyan kerülhetjük el a hosszan tartó ülés okozta egészségi panaszokat?

Amit tehetünk a lehetséges károsodások kiküszöbölésére:

  • Nem célszerű csak fél órát sportolni, és a nap hátralévő részét passzívan tölteni. Ha naponta 12 órát ülünk, csökkentsük ezt az időt legalább 2-3 órával.
  • Az első lépés, hogy kiderítsük, mennyit is ülünk valójában. Ha egyszer elkezdünk számolni, valószínűbb, hogy változtatunk a szokásainkon.
  • Fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk magunk elé. A „holnaptól csak feleannyit fogok ülni” helyett tehát inkább: „minden héten fél órával kevesebbet szeretnék ülni naponta”.
  • Nemcsak a sport, hanem a mindennapokban végzett több mozgás is csökkenti az „ülőidőt”. Munka közben álljunk fel félóránként 3 percre, és tévénézés közben mozogjunk a reklámidők alatt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*