fbpx

A kávé és mellékhatásai

Egy piros, zománcozott bögrében gőzölög a fekete kávé.

Sokan indítják a reggelt kávéval, hiszen úgy érzik, hogy csakis egy csésze kávétól tudnak felébredni és elkezdeni a napot. Azonban a koffeinfogyasztással túlzásokba is lehet esni és túl is lehet azt adagolni. A cikkből megtudhatja, hogy mi történik velünk, ha túl sok kávét fogyasztunk.

Előfordult Önnel, hogy valami miatt szorongott és emiatt megivott egy csésze kávét? Nos, a kávé nemhogy csökkentené a szorongásos tüneteket, még fokozza is a szorongással összefüggő kellemetlen tüneteket. A koffein nemcsak a vérnyomást emeli meg drasztikusan, de stresszhormonokat is felszabadít a szervezetben, ami nagyon rossz hír azoknak, akik szorongással küzdenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kávé gyomorproblémákat is okozhat

A kávé nemhogy nem nyugtatja meg a gyomoridegességet, még gyomorproblémákat is generálhat. A kávé fokozza a gyomorsavtermelést, ez pedig oka lehet a gyomor szűnni nem akaró fájdalmának.

A szív és a kávé

Érzett már olyat, hogy megivott egy csésze kávét és a szíve hevesebben kezdett el verni? Nos, a kávénak van egy ilyen hatása. Az erős szívdobogás egyik kiváltó oka lehet, ha túl sok koffeint fogyasztunk, de ilyen hatása van a túl sok alkoholfogyasztásnak és a nikotinbevitelnek is. Amikor erős szívdobogással küzdünk, akkor akár még szédülhetünk is, így nem árt mértéket tartani ezekkel az élvezeti szerekkel.

Amikor gyakrabban kell a mosdóba járni

Azok, akik dohányoznak és kávéznak, el sem tudják képzelni a reggel indítását ezek nélkül az élvezeti szerek nélkül. Sokan azt mondják, hogy azért nem szoknak le sem a kávéról, sem a cigarettáról, mert ezek nélkül képtelenek lennének a mosdóban produkálni. Való igaz, a koffeinnek és a nikotinnak is van némi hashajtó, bélmozgató hatása, viszont rendkívül károsak az egészségre.

Amikor késlekedik az álom

A túl sok kávé éberré tesz bennünket, így aki napi 3-4 csésze kávét elfogyaszt, egyáltalán ne csodálkozzon, ha esténként nem, vagy csak nagyon nehezen tud csak elaludni. Öt óra után már egyáltalán nem lenne szabad koffeintartalmú italokat és ételeket sem fogyasztani.

 1. Kalmár László

  Na, és mi a helyzet a bizonyos “Nesch” kafé fogyasztással, valamint a cikkben szereplő egy reggeli duplával, cigi nélkül

 2. Paksi Katalin

  A kávé a vérünk – OPTIMÁLIS- pH-ját 7,3-7,4-ről 2, 0-re leviszi! A szervezetünk a savas pH közömbösítése céljából KÁLCIUMOT vesz ki a keringésből. Ha ott nincs elegendő, akkor a csontokból, ill. A fogakból vonja ki. Gyakorlatilag minden betegségünk fő oka a savas táplálkozásunk okozta KÁLCIUM-DEFICIT! A LÚGOSÍTÓ ÉTREND A TÚLNYOMÓAN NYERS ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS, ILL. A csírázott MAGVAK FOGYASZTÁSÁBÓL ERED! ILYEN TÁPLÁLKOZÁS ESETÉN A VÉRÜNK FOLYAMATOSAN ENYHÉN LÚGOS!(lásd:Hunza népcsoport!)
  EBBEN A KÖZEGBEN A PATOGÉN VÍRUSOK és a BAKTÉRIUMOK MEG SEM ÉLNEK! CSAKIS SAVAS KÖZEG KELL A SZAPORODÁSUKHOZ.!!
  EZ A TÉNY NYILVÁNVALÓVÁ TESZI, HOGY A NYERS(!) VEGÁNOKNAK ALIGHA KELL IZGULNI A JÁRVÁNYOKTÓL!!!!! A “varázslat” az, hogy azt eszik, amire teremtve vagyunk! Ez a” PAJZS” MINDANNYIUNK SZÁMÁRA ELÉRHETŐ! A VIZELETünk pH-ja annyi, amennyi aktuálisan a vérünk pH-ja.!(ill. fél fokkal magasabb) Ezt lakmuszpapírral, v. Cybow-teszttel(rehab. szaküzletekből) naponta többször ellenőrizhetjük.! Ha átlagban 7-es a vizelet pH-nk, akkor testünk-lelkünk dorombol! A betegségeink pedig-ha vannak- gyógyulni kezdenek! Lénárt Gitta könyvei, Váradi Tibor művei(Egészséges táplálkozás, lelki egyensúly), ill. Dr. Csiszár Miklós – Juhász Zsolt (Egészség-igazság) című művei teljes értékű útmutatással segítenek ebben mindannyiunknak!

 3. Molnár Sándor

  A sok kávé valóban egészségtelen. 1964-től dohányoztam rendszeresen és egyre több fogyott el.1985-ben munkakör és munkahelyi terület változása után korai kelés, késői lefekvés, 5-8 kávé, 30-40 szál Munkás cigaretta 8 hónap után visszajelzett a szervezet. Napjában többször erős szívdobogás, mellkasi szorítás, nyugtalan alvás..stb. Egy alkalmas pillanatban 1985 december 23-án úgy döntöttem, hogy mind a kettőt egyszerre abba hagyom. Természetesen nem volt egyszerű. A cigarettára egyszer sem gyújtottam rá, egy-egy kapucsínó néha előfordul. 2019-ben más okból volt egy klinikai kivizsgálásom és a főorvos a leleteim alapján megjegyezte, hogy ugye ön soha nem dohányzott? Most egészségesnek érzem magam.

 4. Bősze Edina

  A cikkben mindez igaz.Viszont esetemben az,hogy a túl sok kávétól nem tudok elaludni,az nem:Minél több kávét iszom,annál fáradtabb vagyok.Így próbálom csökkenteni most.
  Na és a nescaféval pedig az a helyzet,hogy sokkal több csersav van benne,mint a főzőtt kávéban-ettől aztán a gyomor-bélrendszer érintettsége ennél a “pornál”nagyobb.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük