fbpx

A késő esti vacsora veszélyezteti az egészséget

Esti, ünnepi vacsorához terített asztal gyertyafénnyel.

Az éjszaka nem arra való, hogy együnk, pedig sokan szeretnek ebben az időszakban kilopódzni a hűtőszekrényhez, hogy aztán alaposan belakmározzanak. Sokan csak nassolnak valamit, de ez még rosszabb, mint az esti vacsora.

Az éjszakai evés nagyon nem egészséges és nagyon sok egyészségügyi probléma okozója lehet. Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik az éjszakai táplálkozást részesítik előnyben, nagyobb testtömegindexszel és nagyobb testzsírszázalékkal rendelkeztek, mint azok a személyek, akik normális időszakban vettek magukhoz ételt.

A késő esti étkezés során sokkal több zsír tárolódik az emberi szervezetben, mint amikor valaki rendes időben táplálkozik. A késő esti evés nagyban meghatározza a hormonok minőségét és az anyagcsere-folyamatokat is.

A késő esti étkezés miatt gyomorégés is kialakulhat. Ennek nem más az oka, minthogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és ez nemcsak gyomorégést, hanem más emésztési panaszt is okozhat. A savas rexlux idővel nagyon komoly egészségügyi problémákat generálhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A késő esti evészet a vérnyomásra sincs jó hatással. A magas vérnyomásnak többek között a késő esti étkezés is oka lehet. Kutatások igazolják, hogy ha valaki lefekvés előtt két órán belül étkezik, a vérnyomása megemelkedik azokkal szemben, akik jóval korábban étkeznek. A vérnyomás pedig drasztikusan is megemelkedhet, ha valaki sóban gazdag ételeket vesz magához a késő esti órákban.

Az alvásnak kiemelkedő szerepe van a testi, a lelki és a szellemi egészség fenntartásában. Ha megfelelő az alvás mennyisége és minősége, akkor az emelkedett hangulathoz vezethet. Ennek viszont az ellenkezője is igaz.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek megzavarhatják a nyugodt éjszakai alvást, például a koffeinben gazdag ételek és italok. Mivel a magas zsír- és cukortartalmú ételek is energizáló hatással rendelkeznek, így jobb azokat is kiiktatni az esti étrendből. A gyomorégés is negatívan befolyásolja az alvást, nem beszélve arról, hogy ez a másnapi koncentrációra is árnyékot vethet.

Az esti borivás sem túl jó ötlet, hiszen egyrészt sok plusz kalóriát tartalmaz, másrészt aki esténként borozgat, jóval bőségesebben is belakmározik azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak bort.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.