fbpx

A méregtelenítéssel megóvhatjuk a máj egészségét?

3D-s illusztráció: fekete háttér előtt átlátszó kék emberi felsőtest, a bordák alatt a narancsszínű májjal.

A testünk egyik legfontosabb szerve a máj, amely körülbelül 500 funkciót lát el a szervezetünkben. Az egyik fő feladata nem más, minthogy a vért megtisztítsa a méreganyagoktól. Amennyiben a májunk nem működik megfelelően, úgy nagyon sok egészségügyi problémával és betegséggel kell szembenéznünk. Ilyen például a cirrózis, a zsírmájbetegség vagy éppen a májrák.

A májbetegségek kialakulásában nagy szerepe van a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, de a környezetszennyezés és a nem megfelelő, azaz az egészségtelen ételek fogyasztása is nagymértékben hozzájárul a máj betegségeinek kialakulásához.

A májunkat nemcsak karban kell tartani, hanem rendszeresen ellenőriznünk kell annak egészségét. Ezért nagyon lényeges, hogy évente legalább egy alkalommal laborvizsgálatot végeztessünk, hiszen az eredmények között szerepel a májfunkció is, azaz tisztában leszünk azzal, hogy a májunk egészséges, vagy meg kell támogatnunk valamilyen módon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás is elemi a máj egészségének megőrzéséhez, hiszen ily módon csökkentjük a szervezetünkbe került toxikus anyagokat. Minimalizáljuk az alkoholfogyasztást is, hiszen ezzel is sok terhet veszünk le a májról. Az is nagyon lényeges, hogy elegendő vizet igyunk a nap folyamán, mivel a víz is segít kimosni a méreganyagokat a szervezetből.

Ha rendszeresen gyógyszereket fogyasztunk, akkor pedig egyenesen kötelező néha ellenőriztetni a májfunkciókat, hiszen egyes gyógyszereknek kifejezetten májkárosító hatása is van.

Egyes italok, táplálékok és gyógynövények is megtámogatják a máj munkáját. A kávé például csökkenti a zsír felhalmozódását és ezzel a zsírmájbetegség kialakulását. A fokhagyma is egy remek májtisztító. A máj egészségére pozitív hatással van még a zöld tea, a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a szőlő, a cékla, a diófélék, a halak és az olívaolaj.

A máj egészségét úgy is megőrizhetjük, ha növeljük a szervezetünk immunitását. Szoros kapcsolat van ugyanis az immunrendszer és a máj között, hiszen a májsejtek felelősek az immunrendszeri fehérjék termeléséért. Az egészséges életmóddal mindenképpen megtámogatjuk mind a máj, mind pedig az immunrendszer egészségét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük