fbpx

A perimenopauza és a menopauza tüneteinek enyhítése gyógynövényekkel

Zsálya közeli fotója.

A nőknél körülbelül negyvenéves kor után kezdődik a perimenopauza időszaka. Ezen időszak alatt a hormonok szintje ingadozik. A női szervezet évekig és fokozatosan megy keresztül a változásokon. Ez az átmeneti időszak akár 5-10 évig is eltarthat. A menopauza jellemzően 45-55 éves kor között következik be. Hivatalosan akkor lehet kimondani, hogy valaki a menopauza időszakába lépett, ha egy éven keresztül megszakítások nélkül nincs menstruációja.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek használata nagyon áldásos lehet mind a perimenopauzában, mind a menopauzában. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor milyen gyógynövényt használunk. Mielőtt bármilyen gyógynövényhez is fordulna segítségért, mindenképpen kérdezze meg nőgyógyásza véleményét, tanácsát.

A zsálya segíthet a jobb memória elérésében, megszünteti az agyi ködöt, csökkenti a túlzott izzadást. Másik két tipikus menopauzális tünetre, szorongásra és fáradtságra is bátran alkalmazható.

A golgotavirág nagyon hasznos lehet a menopauza során fellépő hangulatingadozásnál. Segít a pánikrohamok csökkentésében, nagyon jó ingerlékenység esetén, és használatával ismét stresszmentesek lehetünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az édeskömény alkalmazható emésztési problémákra, de hormonális támogatást is lehetővé tesz. Hasznos lehet puffadás, menstruációs fájdalom esetén és a hőhullámok számát és gyakoriságát is csökkenteni tudja.

A kudzu gyökere előnyös lehet a menopauzális és a PMS tüneteinek enyhítésére. Jó szolgálatot tehet hőhullámok, éjszakai izzadás és hangulatingadozás esetén.

A citromfű enyhíti a menstruációs görcsöket és jelentősen képes lecsökkenteni a depresszió kellemetlen tüneteit is.

A komlót is lehet használni menstruációs görcsökre. Amennyiben depresszióban szenved, ne használja.

A poloskavész legfőképpen a hőhullámok nagy mestere, de depresszióban is bátran használható. Ha esetleg gyógyszert szed a mentális betegségére, akkor nem célszerű a kettőt keverni, mert negatívan hathat egymásra a gyógyszer és a gyógynövény. Ez érvényes más gyógynövényekre is.

A barátcserje segítséget nyújt a hormonrendszer kiegyensúlyozásában. Azonban nem árt óvatosan bánni vele, mivel jelentősen megemelheti a progeszteronszintet, ami aztán csak tovább fokozza a tüneteit.

A perimenopauzában gyakran lép fel ösztrogéndominancia, a progeszteronszint ezzel szemben csökken. Mielőtt elkezdené saját magát diagnosztizálni és kezelni, előtte mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy mi okozza a tüneteit. A nőknél negyvenéves kor után a hormonok játéka sok negatív tünetet és problémát generálhat, amelynek nem árt utánanézni, mielőtt bármilyen gyógynövényt is elkezdenénk használni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük