fbpx

A stresszhormon csökkentése természetes módszerekkel

Egymásra rakott kövek a tengerparton zen hangulatban.

Manapság egyre többen küzdenek a stressz okozta kellemetlen tünetekkel és betegségekkel. A stressz nemcsak a hangulatunkra lehet hatással, nemcsak idegesebbek és feszültebbek lehetünk tőle, hanem bizony sok-sok betegség és kellemetlen egészségügyi probléma okozója is lehet.

Milyen hatásai vannak a stresszcsökkentésnek?

A túlságosan stresszes életet élő embereknek gondolniuk kell arra, hogy minél hamarabb csökkentsék szervezetükben a számtalan betegség kialakulásához vezető stresszhormonok szintjét. Használhatunk stresszoldó technikákat, gyógynövényeket – levendula, citromfű, orbáncfű –, de a testmozgásnak is ismeretes a stresszoldó hatása.

Milyen pozitív változásokat tapasztalhatunk meg, amennyiben sikerül a stresszt lecsökkenteni? Egyrészt csökkenni a fog a pulzusszám és a magas vérnyomás is. A magas vérnyomás nagyon veszélyes, hiszen, ha tartósan magas az értéke, akkor ez oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának. A stresszcsökkentés segít az immunrendszer megerősítésében, de a mentális fókuszra is pozitívan hat. Ha kordában tudjuk tartani a stresszt, akkor megnövekszik az energiaszintünk, jobban tudunk majd aludni, és vagy elkerülnek a betegségek, vagy csak enyhe tünetekkel kell számolnunk. Gondoljuk csak a megfázásra. Ha stresszes állapotban leszünk betegek, akkor sokkal tovább tart a felépülés folyamata is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel csökkenthetjük a bennünket érő stresszt?

A testmozgás sokat segíthet a feszültség minimalizálásában. A felszabaduló endorfin emellett az alvást is elősegíti és javítja az önképet.

Egyes kiegészítők is segíthetnek a stressz oldásában. A levendula, a citromfű és az orbáncfű mellett az omega-3 zsírsavak is csökkentik a stresszhormonok szintjét. Mi segíthet még? A macskagyökér, a kava kava, és a zöld tea is nagyon hasznos lehet, ha stresszes életmódot élünk.

A koffein, az alkohol és a nikotin is bűnös

Ezek az élvezeti szerek nemhogy csökkentenék az idegességet, még fokozzák is azt. Napi két kávé bőven elegendő lehet, illetve a dohányzásról is mindenképpen le kell szokni, ha valaki ideges. Ez mindenkinek javasolható, hiszen egy rendkívül káros szenvedélybetegségről van szó. Nem beszélve arról, hogy a dohányzással nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is mérgezzük.

  1. Kis Erzsébet

    Szeretem az Önök cikkeit, nagyon tartalmas, részletes értékes ismereteket, tanácsokat kapunk.
    Tartsa meg az Isten és az olvasók az Önök szokását.
    Köszönettel, szívélyes üdvözlettel:
    Erzsébet

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük