Egymásra rakott kövek a tengerparton zen hangulatban.

Manapság egyre többen küzdenek a stressz okozta kellemetlen tünetekkel és betegségekkel. A stressz nemcsak a hangulatunkra lehet hatással, nemcsak idegesebbek és feszültebbek lehetünk tőle, hanem bizony sok-sok betegség és kellemetlen egészségügyi probléma okozója is lehet.

Milyen hatásai vannak a stresszcsökkentésnek?

A túlságosan stresszes életet élő embereknek gondolniuk kell arra, hogy minél hamarabb csökkentsék szervezetükben a számtalan betegség kialakulásához vezető stresszhormonok szintjét. Használhatunk stresszoldó technikákat, gyógynövényeket – levendula, citromfű, orbáncfű –, de a testmozgásnak is ismeretes a stresszoldó hatása.

Milyen pozitív változásokat tapasztalhatunk meg, amennyiben sikerül a stresszt lecsökkenteni? Egyrészt csökkenni a fog a pulzusszám és a magas vérnyomás is. A magas vérnyomás nagyon veszélyes, hiszen, ha tartósan magas az értéke, akkor ez oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának. A stresszcsökkentés segít az immunrendszer megerősítésében, de a mentális fókuszra is pozitívan hat. Ha kordában tudjuk tartani a stresszt, akkor megnövekszik az energiaszintünk, jobban tudunk majd aludni, és vagy elkerülnek a betegségek, vagy csak enyhe tünetekkel kell számolnunk. Gondoljuk csak a megfázásra. Ha stresszes állapotban leszünk betegek, akkor sokkal tovább tart a felépülés folyamata is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel csökkenthetjük a bennünket érő stresszt?

A testmozgás sokat segíthet a feszültség minimalizálásában. A felszabaduló endorfin emellett az alvást is elősegíti és javítja az önképet.

Egyes kiegészítők is segíthetnek a stressz oldásában. A levendula, a citromfű és az orbáncfű mellett az omega-3 zsírsavak is csökkentik a stresszhormonok szintjét. Mi segíthet még? A macskagyökér, a kava kava, és a zöld tea is nagyon hasznos lehet, ha stresszes életmódot élünk.

A koffein, az alkohol és a nikotin is bűnös

Ezek az élvezeti szerek nemhogy csökkentenék az idegességet, még fokozzák is azt. Napi két kávé bőven elegendő lehet, illetve a dohányzásról is mindenképpen le kell szokni, ha valaki ideges. Ez mindenkinek javasolható, hiszen egy rendkívül káros szenvedélybetegségről van szó. Nem beszélve arról, hogy a dohányzással nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is mérgezzük.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Szeretem az Önök cikkeit, nagyon tartalmas, részletes értékes ismereteket, tanácsokat kapunk.
    Tartsa meg az Isten és az olvasók az Önök szokását.
    Köszönettel, szívélyes üdvözlettel:
    Erzsébet

  2. Kedves Erzsébet,

    köszönjük a visszajelzést!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*