Idős néni a konyhaasztalánál ülve egy szem tablettát vesz be.

Az ásványi anyagoknak és nyomelemeknek kitüntetett szerepük van az anyagcsere-folyamatokban. A nyomelemekből csak nagyon kevésre van szüksége a szervezetünknek. Ilyen nyomelemek például a molibdén, a jód, a mangán, a króm, a kobalt, a nikkel és a szelén.

A szelén egy olyan esszenciális nyomelem, amelynek szabadgyök-fogó hatása közismert. Munkáját legfőképpen az endokrin rendszerben végzi. Vagyis azok az enzimek, amelyek szelént tartalmaznak, egyrészt pajzsmirigyhormonokat szabályoznak, másrészt antioxidáns hatással rendelkeznek. A szelén ezeken kívül olyan enzimeket támogat a szervezetünkben, amelyeknek nagyon fontos szerepük van a szaporodásban, az egészséges immunrendszer fenntartásában és a gyulladásokkal szembeni védelemben.

Szelén legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben, pontosabban a májban, a körmökben és a fogzománcban található. És hol raktározódik? A vérben, a pajzsmirigyben, a vesékben és a nemi mirigyekben.

Idősebb korban veszítünk az izomerőből. Idősebbeknél ez legfőképpen a kar és a deréktájon figyelhető meg. Egy kutatásba 65 év feletti férfiakat és nőket vontak be. A kutatók megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akiknek a vérében nem volt megfelelő a szelénkoncentráció, további izomerőcsökkenést tapasztaltak. Izmainkra és azok erejére pedig nagy szükségünk van, hiszen ha az izmaink megcsappannak, akkor könnyebben szenvedünk el különféle baleseteket és sérüléseket, sőt a szelénhiány akár még betegségek kialakulásához is vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy másik vizsgálatban a kísérletre jelentkező személyeket két csoportra osztották. Míg az egyik csoportnak szelént és koenzim-Q10 tablettát adtak, addig a másik csoport tagjai placebo tablettákat kaptak. Azokon a kísérleti személyeken, akik szelént és koenzim-Q10 tablettát kaptak, pozitív változásokat figyeltek meg a kutatás vezetői. Ezeknek az embereknek a többsége javuló egészségi állapotról és javuló életminőségről számolt be, hiszen erősebb szívizommal rendelkeztek, és körükben majdnem hatvan százalékkal csökkent a kardiovaszkuláris halálozás is.

Milyen táplálékokban található szelén? A halakban, a húsokban, a belsőségekben, a tojásban, a tejben, a tejtermékekben, a húskészítményekben és a gabonafélékben. A gabonafélékben lévő szelénmennyiség nagyban függ attól, hogy milyen volt az adott talaj szeléntartalma.

Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetünkben, akkor különféle problémákkal vagyunk kénytelenek szembenézni. Gondok lehetnek a szívünkkel, de hajlamosabbá válhatunk a különféle fertőzésekre és gyengének is érezhetjük magunkat.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Kérdésem: Van-e olyan személy, akinek orvos javasolt vitamint, nyomelemeket, ásványokat? Ilyen veszélyes hulladékot propagáló orvosnak nevezett **** nem láttam!

  2. Czunyi Ferencné

    A kurkumával kapcsolatos válaszukat köszönöm.A kurkumát azért szedném, mert magasvérnyomásra coverkárdot használok,problémám van az izületemmel/csipő/ .

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*