fbpx

Állandó fáradtság gyötri? Lehet, hogy megvan a megoldás!

Fiatal nő az asztalra borulva alszik, ekőtte papír, kezében toll, mellette csésze.

Az emberek többsége gyakran panaszkodik fáradtságra, függetlenül az életkoruktól, a nemüktől és a munkájuk jellegétől, illetve az egészségi állapotuktól. Egyes betegségek és az azokra szedett gyógyszerek egyik mellékhatása is lehet az állandó, a soha el nem múló fáradtság, de más oka is lehet annak, ha valaki állandóan, szűnni nem akaróan fáradt. Milyen okai lehetnek a krónikus fáradtságnak? Mutatjuk a válaszokat.

Az állandó fáradtságot egyes tápanyaghiányok is okozhatják. Ilyen lehet például a vashiány. A vasnak a hemoglobin kialakulásában, termelődésében van szerepe. Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor vérszegénység is létrejöhet.

A nők körében sokkal gyakoribb a vérszegénység, főleg a termékeny időszakban, amikor menstruálnak a hölgyek. A vérszegénység okozta fáradtság a vörösvértestek hiányának az eredménye. Ilyenkor ugyanis nem jut elegendő oxigén a sejtekbe és szövetekbe és ez oka lehet az állandó fáradtságnak. Az elégtelen oxigénellátás miatt nemcsak gyengének érezheti magát, aki vérszegénységben szenved, hanem légszomjat is megtapasztalhat. Fontos, hogy vasban gazdag táplálékokat vegyünk magunkhoz, de ne feledkezzünk meg a C-vitaminról sem, hiszen megkönnyíti a vas felszívódását. Vasforrások: zöld leveles zöldségek, tökmag, diófélék, füge, datolya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az agy egészségének fenntartásához, az immunrendszer működéséhez és az anyagcsere-funkciókhoz. Ahogy öregszünk, úgy egyre jobban csökken ennek a vitaminnak a felszívódási képessége, és ez nemcsak fáradtságot, hanem szédülést is eredményezhet. A D-vitamin hiánya is oka lehet a fáradtság kialakulásának. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de természetes forrásokból is magunkhoz vehetjük, például gombával, tojássárgájával, lazaccal, csukamájolajjal.

Az alváshiány olyan egészségügyi következményekkel jár, mint az állandó fáradtság, a gyengeség, a kimerültség és a koncentrációhiány. Nagyon fontos, hogy legalább napi 7-8 órát aludjunk, hogy feltöltsük szervezetünk energiaraktárait.

Az ülő életmód és a stressz is oka lehet a fáradtság kialakulásának. Minél többet ülünk, annál nagyobb a veszélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Ily módon szintén nem jut elegendő oxigén a szervezetünkbe, ami oka lehet a fáradtságnak. A stressz depressziót és alváshiányt okozhat, így nem csoda, ha fáradtnak érezzük magunkat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük