fbpx

Antioxidánsok, lecitin és az agy egészsége

Anya ás lánya mosolyogva együtt főznek a konyhában, ahol a pult tele van zöldségekkel.

Az egészséges táplálkozást már nagyon korán el kell kezdeni. Ha lehet ilyet mondani, már az anyaméhben eldől sok minden, hiszen ma már tudjuk, hogy az édesanya táplálkozása milyen hatással van a magzat egészségére, és az anya kilenc hónapnyi táplálkozása még azt is meghatározhatja, hogy a gyermek milyen pakkal, csomaggal indul az életben. Később pedig a család táplálkozása lesz hatással a gyermekre. Igaz, ezen lehet módosítani. Még akkor is ehet valaki egészséges ételeket, ha gyermekkorában egészségtelen táplálékokon nőtt fel.

A telített zsírsavakkal kapcsolatban mára bebizonyosodott, hogy milyen sokféle betegség okozói lehetnek. Nem kell teljesen kiiktatni azokat az életünkből, viszont nem állhat csak ebből a táplálkozásunk. Igen, régen is csak szinte telített zsírt fogyasztottak a nagyszüleink és a szüleink és mégsem volt semmi bajuk – gondolják most sokan. Viszont régen kemény fizikai munkát végeztek a felmenőink, azaz hiába ettek meg egy nagy darab szalonnát és fehér kenyeret, de aztán le is dolgozták. A mai modern kényelmes élethez viszont koránt sincs szükség annyi kalóriára, főleg nem telített zsírra. Annál inkább antioxidánsokra és lecitinre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az antioxidánsok remekül lassítják például az öregedési folyamatokat. Ilyen antioxidáns az E-vitamin, amely nagyobb mennyiségben a diófélékben, a növényi olajokban, a zöld leveles zöldségekben található meg. Az antioxidánsok nemcsak a memóriát javítják, hanem hosszabb élettartamot is biztosítanak.

Az antioxidánsok csoportjába tartoznak a polifenolok is, amelyeknek gazdag forrása például az olívaolaj, amely csökkenti az agy oxidatív károsodását, valamint megtámogatja az emlékek jobb tárolását és felidézését. Ezen kívül az antioxidánsok a tanulási képességeket és a memóriát is javítják.

A lecitin egy olyan anyag, amely nagy koncentrációban található meg a sejtek membránjaiban. Nagyon sok testi funkcióban vesz részt, például elengedhetetlen ahhoz, hogy az epehólyag és a máj egészséges maradjon, de a szív egészségét is biztosítani tudja. A lecitin forrásai: marhahús, tojássárgája, napraforgómag. A lecitin segít a szervezetnek a zsírban oldódó tápanyagok, például az A-vitamin, az E-vitamin, a D-vitamin felhasználásában és felszívódásában.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük