fbpx

Az alacsony szerotoninszint egyik oka

Magába roskadó, szomorú fiatalember ül egy széken.

A bélflóra szorosan összefügg a szerotoninszinttel, és ezért a boldogsággal és elégedettséggel is. Igen, a bélflórában kereshetjük akár a zavart szerotoninszint okát is. Életünk első éveiben ugyanis bélflóránk összetétele meghatározza, hogy később harmonikus szerotoninszinttel, és így boldogan, kiegyensúlyozottan és elégedetten éljük az életünket, vagy inkább szorongva, mogorván és frusztráltan.

Alacsony szerotoninszint: az ok a bélflórában rejlik?

A szerotonint gyakran nevezik boldogsághormonnak is. Ha szintje túl alacsony, az hamar megmutatkozik borongós hangulat vagy akár depresszió formájában. A tudósok feltételezése szerint a gyermekkori bélflórazavarok lehetnek az okai a későbbi alacsony szerotoninszintnek. Míg azonban a szerotonin az agyban tevékenykedik, a bélflóra közismerten néhány emelettel lejjebb található. Hogyan befolyásolhatná hát a bélflóra az agy szerotoninszintjét?

Mentális zavarok és depresszió a kóros bélflórától

Bélflórának azon mikroorganizmusok összességét nevezzük, melyek benépesítik a bélrendszert. És bár a bélflóra a hasban található, nemcsak az emésztőrendszert befolyásolja, hanem az ember egészét. A bélflóra például az allergiák és élelmiszer-intoleranciák létrejöttében éppúgy közrejátszik, mint a cukorbetegség, a krónikus gyulladásos betegségek, a túlsúly és az autoimmun betegségek kialakulásában. De mentális problémák – pl. autizmus és depresszió – is összefüggésbe hozhatók a bélflóra zavaraival.

A bélflóra befolyással van az agyra

Egy kaliforniai tanulmány kiderítette, hogy a probiotikumok egészséges bélflórát építenek fel, és ily módon képesek enyhíteni a depressziót, a stresszre való fokozott hajlamot és a szorongást. Autista gyerekek panaszait is észrevehetően csökkentették probiotikumok segítségével. A bélflóra tehát egyértelműen hatással van az agyra.

Hogyan kontrollálja a bélflóra az agyat?

Először is a bélflóra közreműködik a táplálék megfelelő emésztésében, és ezzel az optimális tápanyagellátásban – az agyéban is. A bélflóra továbbá védi a bélnyálkahártyát, hogy a mérgező anyagcsere-végtermékek, pl. a káros bélbaktériumok vagy gombák ne kerülhessenek a véráramba és esetleg az agyba. Ezen felül az immunrendszer teljesítőképessége csak akkora, amekkorát a bélflóra megenged. Gyenge immunrendszer mellett pedig sem a testi, sem a mentális egészség nem virágozhat. Már ez a három összefüggés is rámutat, hogy a bélflóra sokféleképpen gyakorol befolyást az agyra. Egy 2013 júniusában publikált ír tanulmány további részleteket hozott napvilágra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bél-agy tengely

A tudósok különösen a bélflórának a születés utáni első időkre jellemző szerepét vizsgálták. Megállapították, hogy a bélflóra rendkívüli szerepet játszik az immunrendszer és a hormonrendszer kifejlődésében és érésében is. Ezek a folyamatok pedig kulcstényezők a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) fejlődése során. A bél-agy tengely tökéletes működése előfeltétele az általános egészségi egyensúlynak (homeosztázis).

Bélflóra

Az ír kutatók ki tudták azt is mutatni, hogy a bélflóra állapota oka lehet a diszharmonikus szerotoninszintnek. A bélflóra ugyanis erre közvetlenül kihat. Következésképp a bélflóra zavarai (melyek az élet első hónapjaiban jelen vannak) olyan mértékben képesek befolyásolni a szerotonerg rendszert és ezzel a későbbi ember elégedettségének fokát, hogy ezek a hatások a szoptatás időszaka után nem fordíthatók vissza, legalábbis nem teljesen.

Rendkívül fontos tehát minden feltételét megteremteni, hogy a gyerekek idejekorán egészséges bélflórával rendelkezhessenek. Ide tartozik a természetes szülés, a cumisüveges táplálás helyett a szoptatás, az anya részéről probiotikumok szedése, lehetőleg az antibiotikumok és más bélflórát irritáló gyógyszerek mellőzése.

A későbbi életben ugyancsak segítenek a probiotikumok a depresszió és más mentális zavar enyhítésében, aminél természetesen mindig jobb, ha már gyermekkorban nem adunk lehetőséget a túl alacsony szerotoninszintnek (bélflóra-zavaroknak).

 1. “Ételünk az életünk” a mondás szerint. Figyelnünk kell rá születésünktől kezdve amig élünk.

 2. A boldogság hormon az endorfin
  Annyi csak az igazság, ha a bélben , hasban, de akárhol máshol gond, betegség van, rossz lesz a kedvünk, érthetően.
  Minden más, mint a születéskori bélflóra meghatározza a szerotonin szintet, és egyáltalán, marhaság
  Szerotonin szintet egész más vezérli, befolyásolja.
  Nem kezdem el végigmondani, mert aki a fennti cikket irta annak hiába magyaráznám

 3. Akkor mit szedjek hogy a bélflorám helyreáljon és igy a szerotonin szint termelésem is megemelkedjen? Mi az aminek nincs mellékhatása melyik probiotikumot szedjem ?

 4. Horváth Attila

  Az egyik legjobb és legtermészetesebb, az aludtej. Már ha kapsz normális tejet, pár nap alatt létrejön. Célszerű befőttesüvegben tárolni a konyhaasztalon, letakarva. Amikor kialakult még 2-3 napig eltartható a hűtőben. De nagyon jó hatása van a probiotikumnak is. Recept nélkül lehet kapni.

  Ezen kívül kefír, joghurt. Ha úgy érzed lepedékes – étvágytalanságot okoz leggyakrabban -, pár korty CocaCola segit. Nekem betegség utáni felépülésben (rák), az étvágy visszaállításában és a fertőzések elkerülésében sokat segített a fél liter Cola-hoz adott fél deci Whisky. Egy ilyen adag 3-4 napra elegendő volt, mert csak egy-két kis kortyot kell inni belőle és pár perc alatt segít.

  A CocaCola az egyik legjobb (ha nem a legjobb) nyákoldó, míg a Whisky bizonyítottan a kóros baktériumtörzsek 100%-át elpusztítja, szemben a második helyen lévő Magyar Pálinkával, amely 90-95% hatásfokkal dolgozik. Feltételezések szerint a több évig tartó tölgyfahordóban való érleléskor veheti fel ezt a tulajdonságát a Whisky, de valójában nem tudni minek köszönhető.

  1. Kóla és tömény szesz?? Mind nyákoldásra, mind baktériumok ellen léteznek egészséges megoldások is.

 5. És aki már évek óta szed antidepresszánst és nyugtatót az marad a probiotikummal és az aludtejjel?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük