Fiatal nő bokszzsákos edzést tart.

A nők nagy részének sok kellemetlenséget okoz a ciklusa, hiszen fáj a fejük, a derekuk hasogat, ingerlékenyek és feszültek. Sokan ilyenkor nem szeretnek edzeni, pedig a testmozgást ilyenkor sem kellene hanyagolni, csak a huszonnyolc napos – vagyis kinek mennyi – ciklus időszaka alatt más-más gyakorlatokat érdemes végezni.

Most egy kis tudnivaló következik a női ciklusról. A vérzés első napja lesz a ciklus első napja. Ettől a naptól számítva körülbelül a 14. napon hagyja el a petesejt a petefészket, majd a vérzés és az ovuláció között átlagosan 10-16 nap telik el. Tehát a nőknek 21-35 napig tart a menstruációs ciklusuk a vérzés első napjától a következő ciklus első napjáig. Ezt a folyamatot hormonok irányítják. Az ösztrogén szintjének növekedése minden ciklus kezdetén egy petesejt érését, majd a petefészekből tüszőrepedéssel történő távozását váltja ki. A petesejt a petevezetőn el ezd lefelé haladni. A progeszteron és az ösztrogén szintje csökkenni kezd, a méh nyálkahártyája ennek hatására leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor a testünk belép a ciklus luteális fázisába, a testhőmérséklet megemelkedik, ami növeli az anyagcserét, így ebben a fázisban több kalóriát égethet el, mint bármikor. Az intenzív edzéstől azonban ebben a fázisban óvakodjon. A progeszteron nagyobb koncentrációja ebben a fázisban szintén hatással van a folyadékegyensúlyra, ami víz- és elektrolitveszteséget eredményez. Ebben a szakaszban tehát fogyasszon elegendő folyadékot, amelyhez adjon extra elektrolitot.

A menstruáció végén a nők sokkal energikusabbnak érzik magukat, így érdemes az intenzívebb edzéseket erre az időszakra időzíteni. A testmozgás növeli a véráramlást és segít az izomzat relaxációjában és a felesleges vízmennyiségtől is megszabadulni.

A jóga segíthet a fájdalom csökkentésében. Egyes pózok enyhíthetik a görcsöket, mivel segítenek csökkenteni a méhösszehúzódásokat. A fordított pózokat viszont kerülni kell, mivel ezek fokozzák a kényes terület véráramlását.

A menstruációs ciklus ideje alatt mindig hallgasson a testére, annak jelzéseire és csak olyan gyakorlatokat végezzen, ami jólesik, ami nem okoz fájdalmat, hanem felfrissül és megnyugszik tőle. Egyéni recept nincs, mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy mi az, ami jólesik testileg és lelkileg, és milyen sportformáktól kell tartózkodnia azokon a bizonyos nehéz napokon.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*