fbpx

Az érszűkület tünetei, megelőzése

Az érrendszer megbetegedésének többnyire hosszabb előtörténete és különböző tényezői vannak. Bizonyára mindenki hallott már az érszűkületről. Mi is ez a betegség, és hogyan előzhető meg, vagy adott esetben hogyan fordítható vissza a folyamat? Az érszűkület egyszerűen fogalmazva: az érelmeszesedés okozta érelzáródás. Ez általában nem egyik napról a másikra alakul ki, hosszú folyamat eredménye. Dohányzás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszint, cukorbetegség, túlsúly és mozgáshiány, ez mind a véredények szűkületéhez vezethet, ezáltal tartósan kevesebb vér tud átfolyni az ereken. A korai életmódbeli változtatások azonban segíthetnek megelőzni ezeket a betegségeket.

Kialakulásában szerepet játszik valamilyen szinten a genetika, illetve az életkor, de alapvetően a táplálkozás játssza a főszerepet. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása a mozgásszegény életmóddal együtt magas koleszterin- és trigliceridszintet eredményez. Ezek az érfalon lerakódva szűkítik annak keresztmetszetét, és csökkentik az erek rugalmasságát. Ez egyben a magas vérnyomás oka is lehet. A szisztolés érték növekedése akár érszűkületre is utalhat. A szívinfarktus is érelzáródás, érszűkület következménye.

Mik lehetnek a tünetek? Ha már jelentkezik valamilyen tünet, akkor az azt jelzi, hogy az adott testrész vagy szerv vérellátása – és ezzel együtt az oxigénellátása is – csökken. Mivel a meszesedés az egész érrendszert érinti, ezért a hajszáleres területeken okozza az első tüneteket.

Kevesen tudják, hogy emiatt például a vese és a szív is érintett lehet. A végtagok – főként a lábak – zsibbadása, „hidegsége”, vádligörcsök jelezhetik a problémát. Jelentkezhet csípőtáji fájdalom is, illetve férfiaknál merevedési problémát is okozhat a kismedencei erek szűkülete.

Megelőzés

Sok folyadék (víz) a keringés és anyagcsere javítása miatt. Fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, vagy omega-3 tartalmú táplálékkiegészítőket. Mozogjunk napi rendszerességgel, kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mértékletes, napi 1-2 dl bor fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Az érfalaknak a rugalmasságuk megőrzéséhez többek között C-vitaminra is szükségük van, ezt is napi rendszerességgel pótolni kell. (Szent-Györgyi professzor szerint napi minimum 1000 mg C-vitaminra van szüksége egy felnőtt szervezetnek.) A káros zsírok bevitelének csökkentése és az omega-3-bevitel emelése akár vissza is fordíthatja a folyamatot. A betegség korai fázisában leginkább egy hosszú távú stratégiával lehet segíteni. Alap a táplálkozási szokások megváltoztatása. Az életmódban idejekorán történt változtatások tehát a legjobb előfeltételei annak, hogy elejét vegyük a keringési zavaroknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük