fbpx

Az uborkát sokan kedvelik

Pohárban uborkás víz citrommal, mellette uborkaszeletek, fél citrom, mentalevél.

Az egyik legkedveltebb zöldség nem más, mint az uborka. Nagyszerű szomjoltó, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vizet. Akár önmagában, akár nassolnivalóként is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, azaz egyáltalán nem hizlal. Akár ízes vizet is készíthetünk a segítségével. Mutatjuk is, hogyan.

Néha jólesik a vízen kívül mást is inni. Ebben lehet segítségünkre az uborkás víz, amely nemcsak finom, de alapvető tápanyagokkal is feltölti a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat. Hogyan készítsük el? Vegyünk elő egy kancsót, töltsük háromnegyed részig vízzel, majd következhetnek a zöldségek és a gyógynövények. Karikázzunk fel uborkát és adjuk hozzá a kancsó vízhez. Karikázzunk fel citromot és azt is adjuk hozzá a kancsó tartalmához. Petrezselyemlevelet és gyömbért is tehetünk a kancsóba. Mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy milyen finomságokat ad a kancsó vízhez. Miután elfogyasztottuk a vizet, a zöldségeket is együk meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az uborka már önmagában is nagyon sok vizet tartalmaz. Hogy miért van szüksége a szervezetünknek vízre? Azért, mert a sejtjeink csak abban az esetben működnek megfelelően, ha elegendő vízhez jutnak hozzá. Ha ez nem valósul meg, akkor alakulnak ki a különféle betegségek.

Az uborkában található víz tehát a sejteket hidratálja, de a gyomrot is sikeresen megtölti, azaz olyannyira telítettek leszünk, hogy kevesebb ételt fogunk megenni, így kevesebb kalóriát fogyasztunk, ettől pedig fogyhatunk.

Az uborkában nagyon sok olyan értékes tápanyag van, amelyekre a szervezetünknek mindenképpen szüksége van. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint és K-vitamint, illetve foszfort, káliumot, rezet és magnéziumot.

Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, azaz olyan anyagokat, amelyeknek nagy szerep jut abban, hogy megvédjenek bennünket a kórokozók okozta fertőzésektől és betegségektől. Melyek ezek az antioxidánsok? Például a flavonoidok, a lignánok és a triterpének. Ezek az antioxidánsok nemcsak a sejtekre gyakorolnak védő hatást, hanem csökkentik a gyulladást is, így azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, mindenképpen fogyasszák az uborkát rendszeresen.

1 hozzászólás

  1. Kardosné Fazekas Hedvig

    Csak a nyers uborka fogyasztására vonatkozik, vagy ugyan ilyen hatása van a nem hőkezelt savanyított, illetve kovászos uborkának is?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.