fbpx

Egészségmegőrzés Kneipp-kúrával

Víztaposást végez egy 50 év körüli házaspár egy hideg vízű patakban, amely lábszárközépig ér.

A Kneipp-kúrát más néven vízkúrának is nevezik. A kúra elnevezése Sebastian Kneipp nevéhez fűződik. A kúra eleinte valóban csak a vízkúrát foglalta magába, de ma már egyéb egészségmegőrző módszerekkel – egészséges táplálkozás, lelki egyensúly megteremtése, fitoterápia, mozgásterápia, meditáció, relaxáció – is kiegészül. Sebastian Kneipp hitt abban, hogy a víznek gyógyító hatása van és az emberi szervezetet egészségessé teszi, illetve segít abban, hogy az hosszú ideig egészséges maradjon. Meglátása szerint a vízkúrának pozitív hatása van az idegrendszerre, karban tartja a szívet és a keringést, az anyagcserét, az immunrendszert, és még a légzésre is jó hatással van. A vízkúra javítja a szervezet tápanyagellátását és a salakanyag-kiválasztást, stabilizálja a vérnyomást, elősegíti a sejtek regenerációját, támogatja a hőszabályozást, és a hormonrendszer kiegyensúlyozott működését is elősegíti.

A Kneipp-kúra az alábbi betegségek esetén lehet nagyon hasznos: szív- és érrendszeri megbetegedések, nőgyógyászati problémák, idegrendszeri és anyagcsere-betegségek. Kipróbálhatják a Kneipp-módszert azok is, akik gyomor- vagy vesegondokkal küszködnek, illetve ízületi vagy bőrbetegségben szenvednek. A kúra hasznos lehet egyes fertőzések és gyulladások esetén is. A kúrát nem szokták javasolni terhesség idején és azoknak sem, akiket valamilyen súlyos betegséggel vagy daganatos megbetegedéssel diagnosztizáltak.

A vízkúra magába foglalja többek között a fürdőt, a gőzölést, a zuhanyt, a pakolást, a borogatást, a leöblítést, a víztaposást, a kar- és a lábfürdőt. A fürdőkezelés élénkíti a vérkeringést, gyulladásgátló és frissítő hatásokkal rendelkezik, de egyben meg is nyugtatja az idegrendszert. A hideg fürdő erősítő hatással bír. A meleg fürdővízhez különféle adalékanyagokat – gyógynövényeket, ásványi anyagokat – is adhatunk. Az ülőfürdő legfőképpen a húgyivarszervi, a vesével és a medencével összefüggő problémákra jelenthet gyógyírt.

A gőzöléssel a légutakkal és a tüdővel kapcsolatos betegségek gyógyíthatók, de a gőzfürdő az egész testet is képes méregteleníteni, így tulajdonképpen minden szervünkre pozitív hatást gyakorol.

A zuhany során erős vízsugarat irányítanak a test egyes részeire vagy az egész testre. Ezzel a mechanikus ingerléssel szintén gyógyító folyamatok indulhatnak el az emberi szervezetben. Zuhany során hideg-meleg vizes váltózuhanyt is lehet alkalmazni. Fontos, hogy a vízsugár minden egyes testrészünket érintse, és hogy a kezelést hideg vizes zuhannyal fejezzük be, majd a kezelés lezárásaként egy törülközővel alaposan dörzsöljük át az egész testünket.

A pakolást és a borogatást hideg és meleg változatban is használhatjuk. Hideg borogatással a rándulások okozta duzzanatot csökkenthetjük, de ízületi gyulladásra és fájdalomcsillapításra is kiváló. A meleg borogatás pedig nagyon jó lehet például hátfájásra vagy hasi görcsökre.

A leöblítéssel fejfájást is csillapíthatunk. Hajoljunk a mosdókagyló fölé, majd paskoljunk annyiszor hideg vizet az arcunkba, míg az már majdnem zsibbadni kezd. Végezetül alaposan dörzsöljük szárazra az arcbőrünket egy törülközővel. A kezelésnek nincsenek mellékhatásai, így naponta többször is alkalmazható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Víztaposást a saját fürdőkádunkban is végezhetünk. Engedjen a kádba hideg vizet, hogy körülbelül a térdéig érjen, majd határozott mozdulatokkal kezdje el taposni a vizet mindkét lábával. A kezelés legalább 8-10 percig tartson. Végezetül meleg lábfürdővel fejezze be a kezelést. A hideg víztaposás nagyon jó hatással van a keringésre és az immunrendszerre.

A kar- és lábfürdőt is hideg vízben kell végezni, és főleg azoknak ajánlott, akik vérnyomásproblémától szenvednek, gyakran szédülnek és sokat fáj a fejük. Engedjen a fürdőkádba térdig érő hideg vizet, majd álljon bele. Álldogáljon így 3-4 percet, majd mártóztassa meg benne a két karját is, egészen a válláig merüljön el a vízben. Közben kicsit meg is tornáztathatja a végtagjait a vízben.

Ezeket a kúrákat ma már egyre több wellness-szállodában is ki lehet próbálni, de a saját fürdőszobánk is ideális a legtöbb vízkúra kipróbálására. Jó tudni mostantól, hogy a víz nem csupán belsőleg, hanem külsőleg is nagyon hasznos és egészségvédő hatású a szervezetünk számára.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük