fbpx

Egészségügyi gondok elégtelen alvás miatt

Egy ágyban egy család alszik, anya, apa és két gyermekük.

Az éjszaki alvás nagyon fontos, hiszen ha reggelente kipihenten ébredünk, akkor sokkal jobban tudunk koncentrálni, elegendő energiánk is lesz, és jobban is érezzük magunkat. Ha csak néhanapján nem tudjuk kialudni magunkat, abból nincs baj, de ha folyamatosan későn fekszünk le és nem alszunk eleget és elég mélyen, akkor sok egészségügyi gonddal kell szembenéznünk.

Kutatások igazolják, hogy a krónikus álmatlanság kapcsolatba hozható a szorongás és a depresszió magasabb kockázatával. Az alváshiány ugyanis negatív hatással van a hangulatra. Ha azonban eleget alszunk és az alvásunk megfelelően mély és eléggé pihentető, akkor ez hatással lesz a hangulatunkra, sokkal jobb kedvünk lesz másnap, ami bizony a teljesítményünkön is meglátszik majd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rossz minőségű alvás vagy a kevés alvás összefüggésbe hozható a nem megfelelő vércukorszint-szabályozással is. Ez pedig jelentősen megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Kutatások azt mutatják, ha nem alszunk eleget, akkor más gondokkal, például az elhízással is szembe kell néznünk. A nem elegendő és megfelelő alvás ugyanis krónikus anyagcserezavart is okozhat, ami leginkább a gyerekeket és a nőket érinti. A vizsgálatok azt mutatják, ha 6 vagy annál kevesebb órát alszunk naponta, akkor mintegy 20 százalékkal nagyobb az esélye az elhízásnak.

Tanulmányok igazolják, hogy a rossz alvás és az alvási problémák egyes betegségek esélyeit is jelentősen megnövelik. Ilyenek például a szívbetegségek, a vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a rossz alvás károsan hat a szívre. Minél több alkalommal ébredünk fel éjszakánként, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az artériák begyulladnak, plakk képződik bennük, ami érelmeszesedéshez vezethet, ez pedig szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.

Az alvászavar emellett még magas vérnyomás kialakulását is eredményezheti, ami szintén hozzájárulhat a szív és az agy rendellenességeihez. Az alvás és a vese egészsége között is kapcsolat van. A krónikus álmatlanság ugyanis a vesék megbetegedését is előidézheti.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük