Elektromos aktivitás az agy egyes területein, epilepsziás roham.

Amikor a központi idegrendszer egyes ingerekre rohammal reagál, akkor ezt epilepsziás rohamnak nevezzük. A betegség hátterében az agy szerkezeti és működésbeli elváltozása áll. Maga az epilepszia tehát kisebb-nagyobb rohamokkal jár együtt, de előfordulhat eszméletvesztés is. Az epilepsziás roham lehet néhány másodperces is, de akár több percen keresztül is elhúzódhat, és ilyenkor az egész testet érintő görcsrohamok kísérik a folyamatot. Az epilepsziás rohamoknak három, egymástól jól elkülöníthető típusa létezik. Az úgynevezett nagyroham hirtelen következik be. A beteg csak annyit érzékel, hogy valami történni fog vele, de már el is esik vagy össze is csuklik, a végtagjai merevvé válnak és gyakran levegőt sem vesz. Néhány másodperc múlva az egész teste görcsösen megfeszül, a szája habzani kezd, a nyelvét is elharaphatja, illetve a székletét és vizeletét is maga alá engedheti. Amikor a rohamnak vége szakad, a beteg ugyan magához tér, de szinte soha nem emlékszik semmire, nem érti, hogy mi történhetett vele, és a roham utáni percekben még minden olyan zavaros számára. A kisebb rohamok általában nem járnak eszméletvesztéssel és nagyon rövid ideig tartanak. A roham alatt a beteg vagy csak mereven maga elé néz, vagy a nyelvével, illetve a szájával furának tűnő mozgásokat végez. A kisebb rohamok is veszélyesek azonban, hiszen ebben az esetben is eleshet a beteg és komoly sérüléseket is szerezhet. Az epilepszia harmadik formája a részleges epilepsziás roham, amikor is a rohamok csak egyes testrészre koncentrálódnak. Ez kiterjedhet például a látásra vagy a hallásra, de fájdalmat is érezhet a beteg, illetve zsibbadás is jelentkezhet nála.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az epilepszia egy olyan neurológiai betegség, amely során elektromos aktivitás jön létre az agy egyes területein, de epilepsziás rohamot egyéb betegségek és tényezők is kiválthatnak. Például agydaganatok, agyi vérkeringési zavarok, stroke, fertőzések, gyulladások, mérgező anyagok, anyagcserezavarok, táplálkozási zavarok, de örökletes tényezők vagy a születéskor keletkezett sérülések, oxigénhiányos állapotok is kiválthatják ezt a betegséget. Epilepsziás rohamot egyes kábítószerek is okozhatnak, de a rendszeresen túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve az alkoholmegvonásos állapotok is kiválthatnak görcsös rohamokat.

A diagnózis felállításához fontos, hogy a kezelőorvos mindent megtudjon a rohamok típusáról és annak idejéről, de az EEG-vizsgálat is sokat segíthet a kórmeghatározásban. Az epilepsziát kezelni gyógyszerekkel lehetséges, extrémebb esetben azonban sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A betegséggel együtt lehet élni, igaz, minden esetben szigorúan be kell tartani az orvos utasításait, és nagyon sokat számít a családtagok és a barátok támogatása és megértése. A betegség azonban nem korlátozza az értelmi képességeket, és az ember ugyanolyan értékes, teljes éltet élhet, mint akárki más, aki nem küzd ilyen vagy hasonló betegséggel.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Borbély Lajos

    Csak az a kérdésem hogy meddig lehet élni az epilepsziával.
    Köszönöm a választ
    T.Borbély Lajos

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*