fbpx

Ingyenes stresszcsökkentő stratégiák

Fiatal nő futódzsekiben fut egy téli napon.

Manapság túl sok stresszt kell átélnie az embereknek. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a régebbi időkhöz képest felgyorsultak a dolgok. Az emberek állandóan rohannak, nincs idő egy kicsit merengeni, szusszanni, mert mindig sietni kell, dolgozni, ügyeket intézni. Pedig ha nem tudunk egy kicsit megállni, akkor előbb-utóbb a stressz lelkileg, majd testileg betegít meg bennünket.

Az egyik módszer a stressz csökkentésére, ha néha mégiscsak megállunk és veszünk egy mély lélegzetet, vagyis nem egyet, hanem többet. Az érzelmek és a légzés szoros kapcsolatban állnak egymással. Egy ideges, feszült ember aprókat lélegez, és szinte csukott szájjal teszi azt. De ez fordítva is igaz, ha feszültek vagyunk és jó nagyot, jó mélyről lélegzünk, az jelentősen lecsökkenti a stresszhormon szintjét és oxigénnel látja el a szervezetet. A friss oxigénre pedig minden szervünk kielégítő működéséhez szükség van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gondolataink nagy hatással vannak ránk. Stresszt a negatív gondolatok generálnak. Nem szabad azonban, hogy elhatalmasodjanak rajtunk a negatív érzések, mert ez állandó készenlétbe, azaz stresszhelyzetbe kényszerít bennünket. A folyamatos stressz krónikus betegségek okozója is lehet.

A gondolatoknak ereje van. Akkor a leghatásosabb a pozitív gondolkodás, ha hangosan vagy magunk elé suttogva, de ki is mondjuk azokat. Amikor reggel felkel, mondjon valami olyasmit, hogy ma csodaszép napom lesz, vagy ma valami igazán pozitív fog velem történni. Ezt a mantrázást önmagával szemben is alkalmazhatja. Sugalljon pozitív életérzést önmaga felé, és higgye is el, hogy Ön egy értékes ember, aki megérdemli, hogy boldog legyen.

Kutatások igazolják, hogy akik naponta hálát adnak apróbb vagy nagyobb dolgokért, sokkal jobb színben látják a világot, mint azok, akik örökké morgolódnak, és akik nem csodaként élnek meg egy-egy napot. A pozitív érzelmek, az elégedettség érzése, a vitalitás és az optimizmus csökkenti a stresszt és minimalizálja a depresszió kialakulásának a kockázatát.

A testtartás is meghatározza, hogy mennyire vagyunk stresszesek. Ha valaki egész nap ülő helyzetben dolgozik az íróasztalnál, sokkal feszültebb. Nem csak mentálisan, hiszen az ülő munka az izmokat is befeszíti, már-már görcsössé teszi, ami negatívan hat a hangulatra is. Óránként álljon fel az íróasztaltól és sétáljon, de az is nagyon hasznos, ha munka után sportol valamit.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük