Masztixfából (Pistacia lentiscus) csöpögő gyanta.

A masztixfa (Pistacia lentiscus) már az ókorban sem volt ismeretlen. Ugyanis már ekkor is rájöttek arra, hogy a növény, pontosabban a gyanta rágcsálása kellemes leheletet biztosít és a fogakat is tisztítja. A gyanta a szájban a nyállal keveredve nyúlóssá, rágószerűvé válik, így azokon a helyeken, ahol ez a fa megterem, gyakran használják a gyantát eredeti formájában a szájüreg és a fogak védelmére. Ebben lehet igazság, ugyanis a növénnyel gyakran ízesítenek rágógumit. A fa elsősorban a Földközi-tenger partvidékén és Chios-szigetén található meg. Éppen ezért nevezik a fát Chios könnyeinek is. Ez valószínűleg arra utal, hogy a fa a szigeten őshonos és az ágakon megjelenő, átlátszó, illatos, földre hulló gyantája miatt szerepel a nevében a könny kifejezés. A fa májustól júliusig virágzik.

A masztixfa akár három méter magasra is megnőhet. Gyógyításra a fa bemetszett kérgéből kifolyó gyantát lehet felhasználni. A gyanta hatóanyagai a triterpének és az illóolajok. A latin pistacia szó arra utal, hogy a fa termése hasonlatos a pisztáciához, amely egyszerre édes és fűszeres ízű. A fa terméséből, leveléből és kérgéből gyógyító olajokat készítenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényt gyomor- és bélpanaszokra lehet használni, de hasmenés ellen is rendkívül hatásos. Kutatások igazolják, hogy a Helicobacter pylori nevű baktérium elszaporodása akár gyomorrákot is okozhat. Ez a növény azonban jelentősen képes mérsékelni ennek a baktériumnak a számát, amely lecsökkenti a daganatok kialakulásának a kockázatát. Mindemellett erősíti is a gyomrot és még az emésztést is serkenti.

Külsőleg a reuma és a köszvény kellemetlen tüneteit is képes enyhíteni. Görögországban az asszonyok hajnövesztő szerként is alkalmazzák, de szeszes italt is készítenek belőle. Finomra őrölt porával pedig édességeket és süteményeket édesítnek és ízesítenek.

A masztix hatását több kutatásban is vizsgálták. Az egyik vizsgálatot követően megállapították, hogy a nyombélfekélyben szenvedő betegek háromnegyed része teljes gyógyulást mutatott. Egy másik kísérletben a vizsgálati személyeknek masztixtartalmú rágógumit kellett egy bizonyos ideig rágcsálniuk. Az alanyok szájüregében jelentősen lecsökkent a fogszuvasodást is okozó baktériumok száma.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*