Szójasajt és szójatej.

A fitoösztrogének olyan természetes növényi vegyületek, amelyek növényekben és növényi alapú élelmiszerekben találhatók meg. Amikor valaki fitoösztrogéneket fogyaszt, akkor ezzel az ösztrogén nevű hormon termelődését segíti elő.

Ha a női szervezetben ösztrogén nevű hormon szabadul fel, az részt vesz a menstruációs ciklus szabályozásában. A szervezetben az endokrin rendszer felelős ennek a hormonnak a termelődésért. A nőknél a menopauza egy vízválasztó, ugyanis ekkor elkezd csökkenni az ösztrogén szintje.

Milyen táplálékok tartalmaznak fitoösztrogéneket? A zöldségek, a gyümölcsök, néhány gabonaféle és a hüvelyesek. A fitoösztrogének mintegy utánozzák az ösztrogént. Nemcsak utánozzák, hanem a fitoösztrogének kémiai összetétele is nagyon hasonló az ösztrogének kémiai szerkezetéhez. Mivel a fitoösztrogének nem kötődnek az ösztrogén receptorokhoz, így azok hatása is jóval gyengébb.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza közeledtével fontos, hogy a hormonok egyensúlyba kerüljenek, így rendkívül hasznos lehet a fitoösztrogének fogyasztása.

A perimenopauza már a korai negyvenes években elkezdődik a nők életében. Ebben az életszakaszban a következő tünetekkel kell számolni: hőhullámok, mellfájdalom, alacsony libidó, fáradtság, szabálytalan menstruációs ciklusok, hangulatingadozás, depresszió.

A fitoösztrogének a szintetikus ösztrogént is tartalmazó hormonpótló terápiák egyik természetes alternatívái lehetnek. A fitoösztrogéneknek számtalan előnye létezik. Az egyik ilyen hatás a hőhullámok enyhítése. Nemcsak enyhíti a hőhullámokat, de mindezt kellemetlen mellékhatások nélkül teszi.

A menopauza utáni időszakban az ösztrogénhiány negatívan hat a csontok egészségére, azaz csontritkulás is kialakulhat.

Amikor egy nőnél lecsökken az ösztrogénszint, az hatással lehet nem csak a hangulatra, de az energia szintjére is. Azonban a fitoösztrogének segíthetnek ezen tünetek enyhítésében és megszüntetésében.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a fitoösztrogéneknek kiemelkedő szerepe lehet a mellrák elleni küzdelemben. Leginkább a szójakészítményekről bizonyosodott be, hogy hatásosak lehetnek a mellrák megelőzésében. A szója is gazdag fitoösztrogénekben. Azonban más állítások szerint a szójakészítmények akár még elő is idézhetik a daganat kialakulását. Az ázsiai nőknél ez azért nem jelent veszélyt, mivel ők kislánykoruk óta fogyasztanak szóját, míg egy európai nő általában csak a menopauza időszakában fogyasztja, hogy elmúljanak a menopauzális tünetei.

A haza nőgyógyászok többsége nem bíztat kifejezett fitoösztrogénfogyasztásra, helyette a vegyes étrendet preferálják, amelyek szintén tartalmaznak a szervezet számára elegendő fitoösztrogént.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*