Budapesten a Lánchíd erős szmogban.

Sajnos manapság egyre nagyobb problémát okoz a levegő szennyezettsége. Amellett, hogy ez veszélyt jelent a környezetre, még az emberi egészség is megsínyli, hiszen a légszennyezettség számtalan betegség okozója lehet.

A légszennyezettség jelentősen megnöveli az autizmus kockázatát. Azok a terhes nők, akik szmoggal terhelt levegőt kénytelenek beszívni, kétszer akkora valószínűséggel szülnek autista gyermeket, mint a tisztább környezetben élő társaik.

Az autók kipufogójából származó káros anyagok megnövelik a szív- és a tüdőbetegségek kockázatait. Nagyobb a kockázata a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek, amelyet rövidítve COPD-nek is szoktunk nevezni. A levegőszennyezettség csökkenti a tüdő kapacitását és a vér áramlását, emellett megnöveli a vérnyomást és artériás merevséget is okozhat.

A levegő szennyezettsége csökkenti férfiaknál a termékenységet, hiszen ez rontja a hímivarsejtek minőségét, illetve a spermiumok többféle rendellenességgel bírnak azon férfiak esetében, akik kénytelenek olyan környezetben élni, ahol több káros anyag kerül a levegőbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nem is gondolnánk, de a légszennyezettség a csontokat is nagymértékben gyengíti. Idősebb felnőttek körében jelentősen megnövekszik a csonttörések kockázata. A levegőben terjengő szennyező anyagok porózussá teszik a csontokat. A levegőszennyezettségének éppen olyan hatásmechanizmusa van, mint a dohányzásnak. A dohányzásról is köztudott, hogy csökkenti a csontsűrűséget, és ezáltal megnöveli a csonttörések kialakulásának a kockázatát.

A légszennyezettség nemcsak a tüdő, hanem a vesék egészségét is veszélyezteti. A levegőbe kerülő szennyező anyagok bekerülnek a véráramba. A vesék egyik kiemelt feladata, hogy a vérből kiszűrjék a szennyező anyagokat, azonban egy idő után olyan sok szennyező anyag kerülhet a vérbe, hogy a vese képtelen lesz ellátni a feladatait és megbetegszik. A levegő szennyezettsége akár még veseelégtelenséget is okozhat.

A légszennyezettség nagyon felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait és az arcbőrön különféle pigmentációkat okozhat. A káros anyagok jelentősen károsítják a bőrsejteket, a bőrön először a finom vonalak, majd az egyre mélyebb ráncok jelennek meg.

A légszennyezettség és a gyakori fejfájás között szoros kapcsolat áll fenn. Kutatások igazolják, hogy az olyan napokon, amikor magasabb a levegő szennyezettségének a koncentrációja, sokkal többen jelentkeznek a kórházakban krónikus és migrénes fejfájással, mint egyéb napokon.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*