fbpx

Minden kórházban töltött nap növeli a fertőzésveszélyt

Kórházi ágyon fekvő hölgy kezéből állnak ki mindenféle csövek: infúzió, kanül.

Minden kórházban töltött nap növeli a multirezisztens baktériumokkal való fertőzés rizikóját, melyek ellen az antibiotikumok már nem hatnak. Míg az első, kórházban töltött napokon egy ilyen fertőzés rizikója kb. 20%, tíz nap után ez már több mint 35%-ot tesz ki. A tudósok szerint a veszély minden kórházban töltött nappal kb. 1%-kal nő. A multirezisztens kórházi kórokozók minden évben több tízezer halálos áldozatot követelnek.

A kórházi kórokozók gyakran halálosak

Egy 2011-es amerikai becslés szerint 722 000 kórházi kórokozókkal való fertőzésből 75 000 végződött halállal. Ha tehát a kórházban megfertőződünk, akkor annak valószínűsége, hogy meghalunk, 10%. Sok beteg kerül egymással kapcsolatba egy szűk térben, így a fertőzés veszélye magas. A hiányos higiénia, valamint a legtöbb páciens meggyengült immunrendszere még inkább megkönnyíti a fertőzés terjedését.

A kórházi fertőzések alig kezelhetők

A kórházi kórokozókkal történő fertőzéseknél a fő probléma, hogy ezek gyakran multirezisztensek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb – vagy akár az összes – antibiotikumos kezelésre már nem reagálnak. Ennek oka manapság a könnyelmű antibiotikum-felírások a legkisebb fertőzésekre, illetve az antibiotikumok tömeges alkalmazása az állattenyésztésben. Ez nehézzé teszi ezeknek a fertőzéseknek a kezelését, és ezért van a magas halálozási ráta is. 25 kórházi páciensből rendszerint legalább egy megfertőződik multirezisztens baktériumokkal.

Több kórházi nap növeli a fertőzés kockázatát

A Dél-Karolinai Orvosi Egyetem tudósai kutatták elsőként, hogyan alakul a fertőzés kockázata egy kórházi tartózkodás során. Ehhez több mint 900 olyan regisztrált eset adatait gyűjtötték össze és elemezték, ahol a fertőzés az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumokkal történt. Az első kórházi napokban a fertőzések aránya kb. 20% volt. A 4. vagy 5. napig folyamatosan emelkedett, ezután a rizikó robbanásszerűen nőtt, és 10 nap után már több mint 35% volt. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy egy ilyen fertőzés veszélye minden kórházban töltött nappal mintegy 1%-kal nő. Ez azt jelenti, hogy egy kórházi tartózkodás annál kockázatosabb, minél hosszabb ideig tart. A fertőzés valószínűsége természetesen erősen függ az adott szervezettől és annak védekező képességétől.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erős immunrendszer megelőzi a fertőzéseket

Egy tervezett kórházi tartózkodás előtt ezért a legsürgősebben figyelmet kell szentelnünk az immunrendszerünk erősítésére, és szigorúan be kell tartanunk az egészséges táplálkozás és életmód irányelveit. A kórházba vihetünk magunkkal ezüstkolloidot, mert ez gyakran akkor is hat a veszélyes multirezisztens kórokozókkal szemben, amikor az antibiotikumok már rég feladták. A kórházi tartózkodás alatt a hozzátartozók egészséges élelmiszereket hozzanak be, hogy kevésbé legyünk a ritkán egészséges kórházi kosztra utalva. Ideális a gyümölcs és a zöldség, mandula és bizonyos gyógynövények (könnyen bevehető formában, pl. kapszula vagy teafilter). A flakonokba töltött frissen facsart zöldséglé, zöldturmix, vagy a saját készítésű csokoládé is kitűnő vitalizáló és gyógyulást hozó élelmiszerek lehetnek, amelyek szinte minden kórházi tartózkodást lényegesen lecsökkenthetnek.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Fertőzésveszély a kórházban | Tiszta Forrás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük