Csin mudrában relaxál egy hölgy a padlón ülve.

Az emberek többsége stresszes életet él. A legtöbben munkahelyi feszültségtől szenvednek, és persze akadnak olyan személyek is, akik a magánéletük miatt kénytelenek stresszben élni. Márpedig a túlzott stressz alaposan legyengíti a szervezetet, ami aztán negatív hatással van a szervekre és a testben zajló folyamatokra.

A mindennapos feszültség nagyon sokféle betegség és rendellenesség kialakulásához járulhat hozzá. A stressz mentális és érzelmi problémákat okozhat. A folyamatos feszültségben élő emberek depresszióssá és szorongóvá válhatnak, de az állandó idegeskedés étkezési és alvászavarokat is generálhat. A stressz jelentősen megnöveli a szívbetegségek – szívroham, magas vérnyomás – kialakulásának kockázatát. Azok a személyek, akik légzési nehézségekkel vagy asztmával küszködnek, állapotromlásról számolnak be, amennyiben a stressz az életük szerves részévé válik. A mindennapos feszültség az emésztőrendszert is megviseli, vagyis olyan betegségek kialakulását segíti elő, mint például az irritábilisbél-szindróma, a gyomorfekély vagy a gyomorhurut. A zaklatott életmódot folytató férfiaknál sürgető vizelési inger is jelentkezhet, de csökkentheti a szexuális vágyat is, és akár erekciós vagy ejakulációs problémákat is okozhat. A hosszan tartó stressz hatására az immunrendszer is legyengül, amely a kórokozók elszaporodásának és egyes betegségek felbukkanásának kedvez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha a stressz hosszabb ideig fennáll az életünkben, akkor a szervezetünket is legyengítheti. Ennek következtében fogíny- és fogbetegségek alakulhatnak ki, de még szájüregi fekélyek is kialakulhatnak. A stresszes emberre jellemzőek lesznek a bőrbetegségek, mint például az ekcéma. Az izomzat is legyengülhet és a folyamatos stressz hajhullást és akár kopaszságot is okozhat.

Mit tehet az a személy, aki túlságosan hajlamos a stresszre és minden apróságon felbosszantja magát? Először is próbáljon pozitívan gondolkodni. Nem dől össze a világ, ha nem tudunk mindig mindenben maximálisan helytállni. Az élet nem egyszerű, de ki mondta, hogy az? Meg kell látnunk mindenben a szépet és a jót. Örülnünk kell a napsütésnek, a csivitelő madaraknak és a lehető legtöbbször mosolyogjunk a világra, mert a mosolynak lélekápoló ereje van. Amennyiben olyan emberek vesznek körül, akik nincsenek ránk jó hatással, próbáljunk még egy esélyt adni nekik, ha nem megy, ne erőltessük. Nem kell velük összeveszni, egész egyszerűen csak iktassuk ki őket az életünkből. Magam is tapasztaltam, hogy léteznek olyan emberek, akik mintha csak azért élnének ezen a bolygón, hogy energiát szippantsanak el az emberektől. Ilyenkor mindig azt hiszem, hogy bennem van a hiba, de amikor úgy teszek, mintha az illető nem is létezne, akkor érdekes módon az életerőm is visszatér. Nagyon fontos, hogy azokat az emberi kapcsolatainkat, amelyek nem működnek, ne is erőltessük.

Amikor munkát keresünk, próbáljunk olyan állás után nézni, ami nem haladja meg az erőnket. Mindig azt is számításba kell venni, hogy az otthoni teendőinket is el tudjuk végezni az irodai munka mellett. Persze sokszor döntő tényező a fizetés. Akkor pedig mindenképp olyan munkahelyi légkör kialakítására kell törekedni, ahol elfogadott a csapatmunka, és teljesen természetes az emberek közötti önzetlen segítségnyújtás.

Próbáljon otthon lazítani és lehetőleg munkával már nem foglalkozni. Lehetséges, hogy néha muszáj még otthon is dolgozni, viszont ezt nem szabad túlzásba vinni. Az otthon már csak a családról, a kikapcsolódásról és a feltöltődésről szóljon.

A stresszt és a szorongást kontrollálhatjuk azzal is, ha néha ki tudjuk valakinek beszélni a problémáinkat, ha sokat mókázunk, ha egészségesen élünk, vagyis kiegyensúlyozottan étkezünk és rendszeresen sportolunk. Lélekgyógyító ereje van a relaxációs technikáknak és napi 7-8 óra alvásnak. Sokat segíthet rajtunk, ha megtervezzük a napjainkat és kerüljük a függőséget okozó anyagokat.

Naponta két alkalommal végezze el a következő ötperces légzőgyakorlatot, ami szintén segíthet abban, hogy a stressz ne tegye tönkre a testi és lelki egészségét. Hazatérve vegyen egy forró fürdőt, majd vegyen fel valamilyen kényelmes öltözetet. Ne vegyen fel se zoknit, se papucsot. Vonuljon el egy olyan szobába, ahol egyedül lehet, majd üljön le kényelmesen egy székre. A talpát helyezze a padlóra. Lazítsa el az egész testét, ne gondoljon semmire és senkire, csakis önmagára koncentráljon. Vegyen egy mély lélegzetet – próbáljon hasból lélegezni –, majd fújja ki a levegőt jó lassan, ráérősen. Legalább üljön így 5 percen keresztül és csak lélegezzen, képzeletben repüljön el egy olyan helyre, ahol jól érzi magát, ahol nyugodt lehet. Lehet ez egy tengerpart, de akár az Északi-sark is, amennyiben oda vágyik. Mindig koncentráljon a légzés ritmusának fenntartására. Naponta kétszer is elvégezheti a gyakorlatot, reggel és este, de ha napközben tör Önre a szorongás, akkor ne habozzon, keressen egy nyugodt helyet és relaxáljon egyet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*