fbpx

Tegyünk az erősebb szívért!

A szív az élet motorja. A helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód rendkívül károsíthatja a szívet, és oda vezethet, hogy legfontosabb szervünk lényegesen gyorsabban öregszik, mint a „tulajdonosa”. Ennek súlyos következményei vannak, mert ha a szív egyszer meggyengült, a szervezet már nem képes hozni a tőle elvárt teljesítményt. Ezért mindenkinek különös figyelmet kellene fordítania a szívére. Sajnos azonban pont az ellenkezője történik, hiszen ma többen halnak meg egy szív- és érrendszeri betegség következményében, mint daganatban és közlekedési balesetben együttvéve. Mivel is erősíthetnénk és fiatalíthatnánk a szívünket?

A helyes légzés meghosszabbítja az életet

A jóga tana szerint az ember élettartama a napi légzésszámán múlik. Minél hosszabbak a légzésszünetek, annál jobban csökken a szívfrekvencia, és a várható élettartam a kímélő légzés miatt ugyanilyen mértékben emelkedik. A jógában gyakorolt tudatos orrlégzés ezen kívül nyugtatja a testet és a lelket. Ha tehát megtanuljuk a szívverésünket lelassítani, ez a szerv tovább marad egészséges, és így hosszabb ideig lesz képes funkcionálni.

A szervezetben lévő mérgek felgyorsítják a szívfrekvenciát

A tápanyagok hiánya mellett elsősorban a táplálékon, a légzésen vagy a bőrön keresztül bevitt méreganyagok terhelik meg a szervezetet. Minél több toxin található a szervezetben, annál keményebben kell a szív-érrendszernek és a légzőrendszernek dolgoznia, hogy ezeket a méreganyagokat ismét elszállítsa. A szervezet túlterhelése emelkedő pulzushoz vezet.

Lassítsunk az életünkön!

Nem csak a mérgek befolyásolják a szívfrekvenciát negatív irányba. Az emésztőrendszer túlterhelése (helytelen és túlzott táplálékfelvétel), a stresszhelyzetek, az alváshiány, valamint a fizikai és lelki túlterhelés is megemeli a pulzust, és ezzel a légvételek számát. A szívünk kímélésével törekednünk kell az egyensúlyra, lassítanunk kell életvitelünkön. Szívünknek elegendő nyugalomra és mély, pihentető alvásra van szüksége. A rendszeres ellazulást célzott relaxációs gyakorlatokkal érhetjük el, melyek közül leghatékonyabb a meditáció.

Engedjünk meg magunknak ebéd után egy kis pihenőt!

Egy tanulmány szerint a rendszeres délutáni alvás 30%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Alvás közben a szívfrekvencia lelassul, és a szervezet el tud lazulni. Ezért tegyük szokássá a mindennapi ebéd utáni alvást. 30 perc elegendő, hogy a szív várható élettartamát jelentősen megnöveljük.

Maradjunk mozgásban!

Elég hetente 1-2 óra sport, hogy a szívet egészségesen tartsuk. Kezdjük a könnyű állóképességi sportágakkal, mint az úszás, a séta, a nordic walking vagy a kerékpározás. Bár a testedzés rögtön megemeli a szívfrekvenciát, rendszeres mozgás mellett az átlag szívfrekvencia állandóan lassabb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük