fbpx

Tippek a láb vérkeringésének javítására

Fákkal övezett, lehullott falevelekkel borított úton sétáló emberek lábai.

Amennyiben a lábainkban jó a vérkeringés, úgy lehetővé válik a tápanyagok megfelelő felszívódása és azok hasznosulása, ennek következtében pedig a láb is sokáig egészséges maradhat.

A testünkben artériák és vénák hálózata szállítja a vért. Az artériák a szívből szállítják a vért, a vénák pedig a szív irányába pumpálják azt. A szívbe történő vérvisszapumpálás nagy munkát ró a keringési rendszerre. A vénákat izmok ölelik körül, amelyek szintén segítenek a normális keringés fenntartásában. Idősebb korban sokat romlik a keringés állapota. De minden életkorban lehetnek gondok a keringéssel, amennyiben valaki nem az aktív életmód híve.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk nem más, mint a rendszeres séta. A séta és a gyaloglás a fogyást is elősegíti, illetve jelentősen megnöveli a vér áramlását a testben. Miközben a lábakban folyamatosan összehúzódnak az izmok, a vérnyomás csökkenni kezd és ezek a mozdulatok a keringés egészségének fenntartását is biztosítani tudják.

A rendszeres nyújtás is nagyon előnyös a szervezet számára, mivel a nyújtás is fokozza a vérkeringést, ami oxigént és tápanyagokat szállít az izmokba, amelyek többek között a megfelelő mozgást teszik lehetővé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lábunk megfelelő elhelyezése sem mindegy. Minél többször helyezzük keresztbe a lábainkat, annál jobban gátoljuk a normális vérkeringést, így próbáljuk meg ezt a testhelyzetet elkerülni.

A kompressziós harisnya viselése is nagyon sokat jelent az egészséges vérkeringés fenntartásában, főleg ha valaki ülőmunkát végez. A kompressziós harisnya éppen olyan munkát végez a lábainkban, mintha csak gyalogolnánk, azaz fokozza a vérellátást és véráramlást az alsó végtagokban.

A bokák gyakori megduzzadásának nem más az egyik oka, mint a dohányzás. Ez azért is veszélyes, mert fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát.

A stressz nemcsak a mentális és a fizikai egészségre hat károsan, hanem a keringésre is. Nagyon lényeges, hogy mindenképpen csökkentsük valamilyen módon a stressz-szintet, hogy ezzel sok betegséget, többek között a keringési rendellenességet elkerüljük.

 1. Dohányzás? Anyukám és nem egy más ismerősöm is dagadt lábakkal járt, pedig életükben soha nem dohányoztak! Nem kell mindent erre fogni!

  1. Sajnos, a dohányzás a leggyakrabban elhangzó kifogás. Pedig az leszel,amit megeszel és velünk egyre több kemikáliát etetnek meg, a szervezetünk elsatnyul.

 2. Szuhay Péter

  Idézet, már nem tudom kitől: a vérkeringést a szív hajtja, a nyirokkeringést a mozgás. Egy kiadós, lendületes gyaloglás leviszi a dagadást a bokatájról.

  1. Szép is lenne, ha egy kis gyaloglás ilyen egyszerűen megoldaná a problémát.
   Akkor mindenki gyalog járna és a gyógyszertárak bezárnának.

   1. Hát régebben többet is gyalogoltunk, az is igaz, hogy természetesebb környezetben és egészségesebben táplákoztunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük