fbpx

Tippek az egészséges immunrendszerért

Fiatal tini zöld kockás pikniktakarón ülve salátá eszik, mellette egy zöldalma.

Az immunrendszer egyik kiemelkedő feladata, hogy megvédje a szervezetünket a fertőzésektől. Néha az immunrendszer hatékonyan működik, azonban előfordul, hogy meghibásodik, ez pedig különféle betegségek kialakulásához vezethet.

Az immunrendszer olyan speciális sejtek, szövetek, fehérjék és szervek hálózata, amelyek együtt dolgoznak a szervezet védelme érdekben a potenciálisan káros betolakodók és a betegségek ellen. Amikor az immunrendszerünk megfelelően működik, sikeresen deríti fel a fenyegetéseket, például a baktériumokat, a parazitákat és vírusokat. Immunválaszt vált ki, hogy elpusztítsa azokat.

Az immunrendszerünk két részre osztható: a veleszületett és az adaptív. A belső immunitás a természetes védelem, amellyel születtünk, ez az első védelmi vonalunk a fertőzések leküzdésére. Fertőzés észlelésekor a veleszületett immunrendszer gyorsan reagál, hogy megpróbálja megsemmisíteni a betolakodókat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az adaptív immunitás az a védelem, amelyet életünk során nyerünk. Az adaptív rendszer olyan ellenanyagokat termel, amelyek elpusztítják az idegen megszállókat a testben. Sok embernek jól működik azimmunrendszere és nem igényel különösebb beavatkozást, azaz nincs szükségük immunerősítő kiegészítőkre. Néhány embernél azonban egyes gyógyszerek vagy immunrendszeri rendellenességek túlzott vagy éppen alacsony aktivitást mutatnak.

Az elsődleges immunhiányos rendellenességek általában veleszületettek, míg a másodlagosak általában környezeti tényezők, HIV betegség, alultápláltság vagy a kemoterápia következményei miatt alakulnak ki. Autoimmun betegségeknél – lupusz, rheumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegség, cukorbetegség, szklerózis multiplex – a test tévesen támadja meg a saját sejtjeit és szöveteit.

Számos tényező – beleértve az étrendet, a testmozgást és az alvást – hatással lehet az immunválaszra. Ha az immunrendszer jól működik, akkor az egész szervezet harmóniát sugároz, hiszen minden szerv működése egyensúlyban van.

Az egészséges immunrendszer fenntartása érdekében olyan életstratégiákat kell elfogadni, amelyet az egész szervezet, beleértve az immunrendszer is a javára tud fordítani. Ezek a stratégiák magukba foglalják a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet, a rendszeres testmozgást, az egészséges testsúly fenntartását, a dohányzásról való leszokást, a mértékletes alkoholfogyasztást, az elegendő alvást, a fertőzések elkerülését rendszeres és alapos kézmosással, illetve a stressz csökkentését.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük