fbpx

Vitaminok és gyógynövények depresszió ellen

Orbáncfűolaj, mellette a gyógynövény sárga színű virágai.

A depresszió nem más, mint egy hangulati rendellenesség. A depresszióban szenvedő személy egyfolytában szomorúnak és letörtnek érzi magát. Jellemző lehet rá a magányosság érzése és az érdektelenség a környezet és a világ dolgai iránt.

A depresszió kialakulásának számtalan oka lehet. A hozzáértő személyek már több okot is lejegyeztek. A depresszió egyik kiemelkedő oka, hogy fizikai elváltozások keletkeznek az agyban. Az agyban kialakult kémiai egyensúlyhiány is okozhat depressziós tüneteket. A hormonok változásai is okozhatnak negatív hangulatot. Ilyen hormonváltozások kialakulhatnak a menopauza, vagy pajzsmirigybetegség miatt. A stressz vagy a trauma is kiválthat depressziót, de mé genetikai hajlam miatt is küzdhet valaki depresszióval.

Depresszió ellen az egyik leghatásosabb gyógynövény az orbáncfű. A gyógynövény megtalálható egész Európában, Afrikában, az Egyesült Államokban és Ázsia egyes részein. A gyógynövény leveleit és virágait használják fel gyógyászati célokra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az orbáncfű antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással rendelkezik. A régebbi korokban sebek fertőtlenítésre is alkalmazták ezt a gyógynövényt. Az orbáncfüvet manapság legfőképpen Európában használják mint természetes antidepresszánst.

A másik segítség az 5-http, vagy más néven az 5-hydroxytryptophan, amely a triptofán egyik építőköve. A triptofán megtalálható a tengeri moszatban, a magvakban, a burgonyában, a tejben, vagy a sütőtökben.

Az esszenciális zsírsavak, mint az omega-3 zsírsav szintén hasznos lehet a depresszió tüneteinek enyhítésében. Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a neurológiai fejlődés és növekedés érdekében. Az omega-3 zsírsavak természetes forrásai közé tartoznak a halak, a diófélék és a növényi olajok.

A B-vitaminok nagyon hasznosak lehetnek az agy egészsége szempontjából. A legfontosabb B-vitaminok a B6- és a B12-vitamin. Ezek befolyással vannak a hangulatra és más agyi funkciók miatt is szükség van rájuk. Ezeknek a vitaminoknak az alacsony szintje is hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

A D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni. Ez a vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, amely aztán hozzájárul az erős csontozat fenntartásához. A D-vitamin hatékonyan véd a rákos megbetegedések és a magas vérnyomás ellen is. Kutatások igazolják, hogy a depresszióval küzdő embereknek szintén kivétel nélkül alacsony a D-vitamin-szintjük, éppen ezért mindenképpen érdemes ennek a vitaminnak a pótlásáról gondoskodni.

1 hozzászólás

  1. Osváth Józsefné

    Tökéletesen egyetértek a cikkben leírtakkal.
    Saját magamon tapasztaltam a fentiek gyógyító hatását. A gyógyszerekhez képest egyetlen hátrányuk, hogy lassan épülnek be a szervezetbe. Előnyük, hogy a mellékhatás – szinte – nincs.
    Sajnos az orvosok többsége csak a gyógyszert támogatja. Pl. több éves depis kezelés után én nézettem meg a B12 és D vit. szintemet. NEM érte el az alsó értékhatárt. Na, ekkor kezdtem el a vitaminok, gyógynövények felé fordulni – ja igen, addigra már sok-sok mindent olvastam róluk.
    Most, köszönöm elég jól vagyok, és antidepresszánsokat nem szedek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük