Jó és rossz baktériumok helyes egyensúlya a bélrendszerben.

Az utóbbi években nagyon sok kutatás zajlott azzal kapcsolatban, hogy a bél egészsége és a közérzetünk szoros kapcsolatban áll egymással. A bélflóra egyensúlya rendkívül fontos, hiszen a bélrendszer és az idegrendszer szorosan összefügg egymással. Ha idegesek, szorongók, feszültek vagyunk, az hatással lesz a bélrendszer működésére. Ha a bélrendszerünk nem működik megfelelően, vagyis gondok lesznek az egészégünkkel, az az idegrendszer működését fogja negatív irányba befolyásolni.

A bélflóra egyensúlya azt jelenti, hogy a rossz és a jó bélbaktériumok egyensúlyban vannak. Amennyiben ez így van, akkor hozzájárulnak az optimális emésztéshez, a maximális tápanyag-felszívódáshoz, és még a gyulladást is le tudják csökkenteni a szervezetben.

A bélflóra egyensúlyát nagyon sok minden felboríthatja, a túlzott idegeskedés sem tesz jót a bélflóra egészségének. A jó és a rossz baktériumok arányát felboríthatják a feldolgozott élelmiszerek, de az antibiotikumok és bizonyos gyógyszerek is kárt tehetnek a bélrendszer optimális működésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen tünetei vannak a nem megfelelő bélflórának? Emésztési panaszok, mint például fokozott gázképződés, puffadás, székrekedés, hányinger, hasmenés.

Az immunrendszer 70 százaléka a bélben lakozik. Ha Ön állandóan megbetegszik, akkor az jelezheti, hogy a bélrendszere egészségével gondok vannak. Lehet, hogy mostanában antibiotikumkúrán volt, de az is elképzelhető, hogy olyan gyógyszereket fogyaszt, amelyek károsítják a bélflóra egészségét.

Amennyiben valakinek nem megfelelő az emésztése, úgy tapasztalhat agyi ködöt, koncentrálási nehézséget és a memóriájával is gondok lehetnek. A bélrendszer sérülése gyulladást is generálhat, de nemcsak a testben, hanem akár az agyban is.

Amennyiben az emésztéssel nem lesznek gondok, úgy a tápanyagok maximálisan fel tudnak szívódni és hasznosulni. Ellenkező esetben azonban a tápanyagok nem tudnak beépülni a sejtekbe, és így állandó fáradtság is kialakulhat.

Sajnos sok nő tapasztalja meg élete során a hüvelyfertőzést. Ha a bélrendszerben elszaporodnak a gombák – ez általában a candida gomba szokott lenni –, akkor ez a hüvely gombás fertőzését okozhatja.

A gyulladás egy idő krónikussá is válhat, ez pedig állandó fájdalmat is okozhat. Ezért nagyon fontos a bélflóra egyensúlyának a fenntartása.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*