fbpx

A csontritkulás megelőzése néhány egyszerű életmódbeli változtatással

Középkorú nő a nappaliban a kanapé előtt ül egytornaszőnyegen törökülésben és kézisúlyzókkal gyakorlatozik.

A csontritkulás legfőképpen az idősebb emberek betegsége, de a menopauza szakaszába lépő hölgyeket is veszélyezteti. A csontritkulást oszteoporózisnak is nevezik. Az oszteo jelentése csont, a porózis szó pedig a porózusságra utal, azaz a csont felépítésére. A csontritkulás azért is olyan veszélyes, mert ilyenkor a csontok gyengék és törékenyek lesznek.

A csontritkulást csendes kórnak is nevezik, mert hosszú évekig, évtizedekig semmilyen tünete nincs. A csontbontó folyamatok ugyan elindulnak, de ezt szinte semmilyen tünet nem mutatja. Majd megjelenik a fájó hát, a gyakori elesések és az abból fakadó törések. Amikor valaki gyakran elesik és ez többnyire csonttöréssel végződik, akkor lehet gyanakodni erre a betegségre. Az is előfordulhat, hogy nem esik el az illető, csak megemel egy nehezebb tárgyat vagy lehajol, és akkor történik meg a tragédia.

A menopauza és a posztmenopauza egy mérföldkő a hölgyek életében: sokan ebben az életszakaszban tapasztalnak meg sokféle betegséget. A menopauza időszakában csökken az ösztrogénhormon szintje, amely nemcsak a csontok felépítésében, hanem azok védelmében is jelentős szerepet játszik. A csontbontó folyamatokat azonban lehet lassítani csonterősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például magnéziummal, kalciummal, D3-vitaminnal és K2-vitaminnal, illetve rendszeres testmozgással.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nők négyszer nagyobb gyakorisággal szenvednek csontritkulásban, mint a férfiak. A csontritkulás genetikailag is örökölhető, azaz ha a családban sokan szenvednek ebben a betegségben, akkor nagyobb az esély a családi halmozódásra.

Egyéb tényezők is kulcsszerepet játszanak a betegség kialakulásában. Például a pajzsmirigy túlműködése, a túlműködő mellékvese, a lisztérzékenység, a vesebetegségek, a májbetegségek, a lupusz, a gyulladásos bélbetegség és az ízületi gyulladás is jelentősen fokozza a kockázatokat.

A csontjaink fokozatosan gyengülnek és az izmaink is. Az izmok mintegy védelmet is jelentenek a csontok számára. Minél kevesebb az izomzat, annál nagyobb az esély arra, hogy a csontokra sok teher hárul, ami szintén fokozza a csontritkulás kockázati tényezőit. Éppen ezért a rendszeres testmozgásnak kulcsszerepe van a csontritkulás megelőzésében.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük