fbpx

A cukorbetegség és a szövődményei

Kék inges férfi egy asztalnál vércukorszintmérővel ellenőrzi a vércukorszintjét.

A cukorbetegek nagyon jól tudják, mennyire lényeges, hogy odafigyeljenek a cukorszintjükre, hogy rendszeresen bevegyék a gyógyszereiket és az is elemi, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy elkerüljék a szövődményeket. Mert hogy ennek a betegségnek nagyon sok szövődménye lehet, mutatjuk is, melyek ezek!

A cukorbeteg személyeknek nagyon kell vigyázniuk a szájüregük egészségére, mivel esetükben gyakrabban alakulnak ki ínybetegségek és gombás fertőzések.

A cukorbetegeket több, a látással összefüggő betegség is veszélyezteti. Az egyik ilyen nem más mint a glaukóma, a másik pedig a szürkehályog. Szürkehályog esetén homályos látás alakul ki, míg glaukóma esetében nagy nyomás alakul ki a szemben. Az erek is károsodhatnak a retina hátsó részében, amelyet diabéteszes retinopátiának neveznek az orvosok.

A cukorbeteg személyeknél az idegkárosodás is gyakori probléma, amelynek neuropátia a neve. Ez a betegség a végtagokat érinti elsősorban, amikor is zsibbadást és bizsergő érzést tapasztal meg a beteg. Ezt a betegséget pedig perifériás neuropátiának hívják.

Más lábprobléma is kialakulhat, hiszen a diabétesz az idegeket is jelentősen károsíthatja. Fekélyek és fertőzések is kialakulhatnak a lábakon, éppen ezért kell nagyon vigyázni még az apró sérülésekkel is, nehogy elfertőződjenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokféle bőrbetegség is létrejöhet azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, hiszen a vérkeringési és az idegi problémák a bőrt is érinthetik.

Az emésztési gondok is gyakori problémának számítanak azok esetében, akiknek ilyen betegségük van. Az emésztés lelassulhat, és olyan tünetekkel kell számolni, mint a gyomorégés, a hányás vagy a hasmenés.

Egyik gyakori szövődmény a cukorbetegeknél nem más, mint a szívbetegség, hiszen az erek károsodása miatt több teher hárul a szívre. Kialakulhat magas vérnyomás és magas koleszterinszint is, ami szintén okozhat szívbetegségeket.

A magas vércukorszint a vesék munkáját is megnehezíti. Viszont ha valaki odafigyel a cukorbetegség miatt az életmódváltásra, akkor nem kell tartania ezektől a kellemetlen betegségektől.

Milyen betegségek fenyegethetik még a cukorbetegségben szenvedő személyeket? Ilyen például a légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, az influenza, az ínybetegségek és a gombás fertőzések.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Mivel a kettes típusú, azaz szerzett cukorbetegség is nagyjából tünetek nélkül alakul ki, fontos lenne az évenkénti laborvizsgálat. Sokan nem is tudják, hogy a munkáltató kötelessége dolgozói részére üzemorvosi ellátást biztosítani (fizetni). Ha az üzemorvoshoz muszáj évente elmenni, az sok mindent megold. Ha a munkáltató ezt elfelejti, még mindig elballaghatunk a háziorvosunkhoz. Ha lelkiismeretes, időnként elküld egy laborvizsgálatra. Ezt is tanítani kellene az általánosban, hogy ne csak az autó kipufogó gázát nézessük, hanem saját összetételünket is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük