fbpx

A D-vitamin hiányának jelei

Szívet formál két kezével egy férfi tűző napsütésben.

A D-vitamin-hiány nagyon sokféle tünetet produkálhat. Többek között fájó izomzattal és csontozattal jár együtt a hiánya, de csökkent fizikai teljesítménnyel, rossz alvással és hajhullással is számolnunk kell. Milyen tünetei vannak még a D-vitamin-hiánynak? A cikkben erről lesz most szó.

A D-vitamin nagyon sok biológiai funkcióban játszik szerepet. Többek között aktívan részt vesz a szervezetben a kalcium- és a foszfátszint szabályozásában, amelyeknek a csont mineralizációban van kiemelkedő szerepe. Ezen kívül csökkenti a szervezetben a gyulladást. Ez azért fontos, mert a sejtnövekedés csak olyan környezetben tud bekövetkezni, ahol nincs gyulladás. De a génekre is hatással van ez a vitamin, amely a sejtapoptózist is segít szabályozni.

Mivel a D-vitamin szabályozza a kalcium szintjét a szervezetben, így jelentősen hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához. Ennek megfelelően a hiánya a csontok gyengülését okozza és akár még csontritkulást is előidézhet. De olyan tünetet is okozhat, mint fájó izomzat, hiszen a D-vitamin-hiányos étrend túlérzékenységet okozhat a mélyizomzatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin hiánya oka lehet a nem megfelelő alvásnak és ezzel együtt a fáradtságnak. Egy kutatás során megállapították, hogy a D-vitamin-pótlás megszünteti a fáradtságot azoknál az alanyoknál, akik korábban erre a tünetre panaszkodtak.

Ez a vitamin elengedhetetlen az izmok fejlődéséhez és az erejének fenntartásához, illetve a jó fizikai teljesítményhez. Megállapításra került, hogy idősebb emberek esetében a vitamin megfelelő szintje segít az izomzat megerősítésében és ezzel együtt csökken az elesések kockázata is.

A D-vitamin az agy egészségét is támogatja. Amennyiben nem viszünk be elegendő mennyiséget belőle a szervezetünkbe, úgy megnőhet a béta-amiloid aránya az agyban, ami pedig oka lehet a demencia kialakulásának. Nem beszélve arról, hogy a kevés D-vitamin hozzájárulhat a depresszióhoz és az Alzheimer-kórhoz is.

Ha D-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor előfordulhat, hogy fokozott izzadást tapasztalunk, ami a kutatók szerint a fejbőrön nyilvánul leginkább meg. Az alacsony D-vitamin-szint oka lehet még a hajhullásnak is, hiszen ez a vitamin aktívan részt vesz a haj növekedési fázisában, éppen ezért a D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a hajjal kapcsolatos rendellenességek kezelésében.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Az ingyen D vitamin a napsütés. Milyen érdekes, ugyanaz a rövidhullámú ultraibolya összetevő, ami D vitamin termelésért felelős okozza túladagolva a bőrrákot. A kevés D vitamin viszont növeli mindenféle rák kockázatát. Szóval megint valahol középen van az igazság: annyit napozzunk, hogy ne pirosodjon ki tőle a bőrünk. Vajon jól gondolom?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük