fbpx

A D-vitamin nagyon előnyös

Egy kék háttér előtt D-vitamint tartalmazó kapszulák napot formáznak, előtte dobókockák D-vitamint felirattal.

Az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára nem más, mint a D-vitamin. Nagy szüksége van rá a pajzsmirigyünknek és az immunrendszerünknek, illetve más betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!

A tudósok úgy vélik, hogy a D-vitaminnak nagy szerepe van a hangulat szabályozásában. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, nagy az esélye a depresszió kialakulásának. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a D-vitamin a depresszió tüneteit is enyhíteni tudja.

A D-vitamin az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Ily módon nagyon hatékonyan képes küzdeni a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Influenza időszakában egyenesen kötelező lenne ezt a vitamint pótolnunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tanulmányok, pontosabban kutatások igazolják, hogy a D-vitamin rendszeres pótlása segíthet megakadályozni a szklerózis multiplex nevű autoimmun betegség kialakulását. A szklerózis multiplex egy olyan betegség, amikor az immunrendszer a központi idegrendszer ellen indít támadást. Ha már kialakult a betegség, a D-vitamin akkor is a segítségünkre lehet, ugyanis enyhíti a tüneteket és lassítja a betegség progresszióját.

A D-vitaminnak több más hatása is ismeretes. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának az esélyét.

A D-vitamin csökkentheti egyes rákos betegségek kialakulásának az esélyét is. Ilyen például a vastagbél-, a mell- és a prosztatarák is. A kutatások szerint mintegy 20 százalékkal is csökkenhet ezeknek a betegségeknek az esélye, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint. És a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha kalciummal együtt fogyasztjuk ezt a vitamint.

A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a csontvesztés kockázatait is. A vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, illetve a csonttörések kialakulásának kockázatait is. Ez a vitamin még a fogyást is megtámogatja, főként ha kalciummal kombinálva fogyasztjuk. Ugyanis kevésbé leszünk éhesek, így csak kevés kalóriát veszünk magunkhoz.

Nyáron sok D-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ha elegendő időt tartózkodunk a napon, ugyanis napfény hatására is termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Ha pedig táplálékkal szeretnénk bevinni a szervezetünkbe ezt a vitamint, akkor fogyasszunk elegendő halat, tejterméket, tojást és gombát, merthogy ezek a táplálékok is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint.

  1. 2 évig szedtem 1 kapszulát mely ezer c vit és 4 ezer d vit tatralmazott kiderúlt egy labornál hogy a minimumon vagyok akkor milyen kell szedni hogy hasznosuljon köszönöm

  2. Szuhay Péter

    Jó a cikk! Azt tükrözi, amit jó pár éve együttesen nyilatkozott sok prominens magyar orvos és amit én nagy fordulatként értékelek. Még régebben ugyanis az volt az elfogadott vélemény, hogy ne nagyon szedjük, kifejezetten veszélyes, mert zsírban oldódó vitaminként felhalmozódhat, stb… Annyira fontos anyag, hogy egyesek nem is vitaminnak, hanem hormonnak tekintik. Használjuk ki a napos időt, nyitott ablaknál a szobába besütő Nap is hat. Vigyázat, az üvegen nem megy át az UV C, ami termeli a D vitamint (és nagy dózisban a bőrrákot is).

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük