fbpx

A D-vitamin véd a cukorbetegségtől

D-vitamin sötétkék gélkapszulákban.

A D-vitamin jobban véd a cukorbetegségtől, mint a túlsúly csökkentése. Törődjünk tehát a D-vitamin-szintünkkel! A D-vitamin-hiány ugyanis Közép-Európában elsősorban télen nagyon elterjedt, és nemcsak cukorbetegséget okoz, hanem sok egyéb krónikus betegséget is.

Cukorbetegség D-vitamin-hiánytól

A D-vitamin-hiány lényegesen nagyobb szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, mint azt eddig gondoltuk. Tulajdonképpen mindig az a vélemény uralkodott, hogy az elhízás egy igen jelentős kockázati tényező a cukorbetegségnél. Most kiderült, hogy bár a túlsúly még mindig fontos rizikófaktora a cukorbetegségnek, de további okok is vannak, melyek legalább annyira veszélyesek, ha a problematikus anyagcsere-betegség kialakulásáról van szó. Sőt, a D-vitamin-hiány az a kockázati tényező, amely még erősebb kihatású, mint az elhízás. Igen, lehetünk túlsúlyosak, de még mindig nem kell tartanunk a cukorbetegség kialakulásától, ha a D-vitamin-szintünk az egészséges tartományban mozog – ahogy egy spanyol tanulmány kimutatta. Dr. Mercedes Clemente-Postigo 148 kísérleti személy D-vitamin-szintjét határozta meg.

A D-vitamin fontosabb, mint a fogyás

A kiértékelésnél kiderült, hogy a D-vitamin a túlsúly ellenére nyilvánvalóan képes védelmet nyújtani a cukorbetegség ellen, míg a karcsú személyeknél normál súlyúk ellenére kialakulhat a cukorbetegség, ha D-vitamin-hiányuk van. A spanyol vizsgálatban ugyanis a túlsúlyos résztvevőknek akkor volt normális a vércukorszintjük, ha rendben volt a D-vitamin-szintjük. A cukorbetegek ellenben nagyobb valószínűséggel szenvedtek D-vitamin-hiányban – bármilyen karcsúak voltak is. A cukorbetegség kockázatának szempontjából tehát úgy tűnik, fontosabb a megfelelő D-vitamin-szint, mint a testsúly csökkentése.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Először is méressük meg a D-vitamin-szintünket. Erre magánlaborokban van lehetőség, ahol a vérből megállapítják, hogy áll a szervezetünk ezzel a fontos vitaminnal. Az eredmény alapján el tudjuk dönteni, szükségünk van-e a D-vitamin-pótlásra. Ha a D-vitamin-szintünk 40-80 ng/ml közötti tartományban van, örülhetünk, ez normális. Ha azonban 30 ng/ml alatti, akkor kezdjünk el szedni egy jó minőségű D-vitamin-készítményt.

A magyar orvostársadalom a D-vitamin-bevitel korábbi napi ajánlott értékét tízszeresére emelte, így 1500-2000 NE az ajánlás, ami túlsúlyosak esetében akár 3-4000 NE is lehet. Túladagolástól nem kell tartani, ezek a mennyiségek a tapasztalatok szerint hosszú távon sem okoznak semmilyen problémát.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük