Őszi zöldségek és gyümölcsök zsákvászonon egy asztalon: sütőtök, alma, körte, szőlő, kukorica.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása minden formában kedvezően hat az egészségünkre. Az új kutatások szerint a nyers formában való fogyasztásuk különösen pozitív hatással van a szellemi jólétre. Zöldségből és gyümölcsből naponta legalább öt adagot kellene elfogyasztani. De akár többet is lehet, ha szeretnénk elkerülni például a depressziót.

A legoptimálisabb az lenne, ha a zöldségeket és a gyümölcsöket nyers formában fogyasztanánk, mivel ezeknek a táplálékoknak a főzése, párolása megváltoztathatja ezeknek a táplálékoknak a sejtszerkezetét és csökkentheti számos, a szervezet számára létfontosságú tápanyag szintjét.

A kutatók közvetlen és tagadhatatlan kapcsolatot találtak a nyers gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a depresszió és más mentális egészségügyi problémák csökkenése között. Azok, akik több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal pozitívabb hangulatba kerülnek, mint azok, akik mellőzik az étrendjükből ezeket a táplálékokat. A zöldség- és gyümölcsfogyasztók sokkal elégedettebbek az életükkel és nagyobb valószínűséggel boldogulnak az életben – legalábbis a kutatást végzők szerint. Azok, akik főtt vagy párolt formában fogyasztják ezeket a természet adta táplálékokat, kevésbé élvezhetik a mentális egészségügyi előnyöket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók úgy találták, hogy a kedély és a mentális egészség javítására szolgáló legfontosabb élelmiszerek közé tartoznak a sötétzöld leveles zöldségek – például a kelkáposzta, a saláta –, a sárgarépa, az uborka, a kivi, az alma, a grépfrút és más citrusfélék, illetve a banán és a bogyós gyümölcsök.

Manapság sokan még mindig nem tartják fontosnak az egészséges étkezést, pedig az egészségtelen táplálkozás nagyon sok krónikus betegséget okozhat. Például szív- és érrendszeri betegséghez, 2-es típusú cukorbetegséghez, elhízáshoz és a stroke előfordulásának növekedéséhez vezethet, ha nem figyelünk oda arra, hogy mi kerül az étrendünkbe. Azonban láthatjuk, hogy az étkezési szokásaink nagyban befolyásolhatják a hangulatunkat és a mentális egészségünket.

A feldolgozott élelmiszerekben található cukor, káros anyagok és tartósítószerek általában növelik a krónikus gyulladás kockázatát, ami számos fent említett betegség előfutára, beleértve a depressziót is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*