fbpx

A fáradtság egyszerű okai

Fiatal nő kopott konyhaasztalnál ül és fejével ráborul az asztalra, miközben egyik kezével egy bögrét fog.

Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor fáradtabb a kelleténél. Bizonyos évszakok, fronthatások is okai lehetnek a fáradtságnak. Azonban ezek az időszakok amilyen gyorsan jönnek, olyan hamar meg is szűnnek. Ám ha valaki állandóan fáradt, akkor elképzelhető, hogy az életmódján szükséges változtatni, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor a fáradtság soha nem fog megszűnni.

Milyen életmódbeli tényezők okozhatnak állandó fáradtságot? Az egyik ilyen, ha valaki sok finomított szénhidrátot fogyaszt. A finomított szénhidrát egy gyors energiaforrás a szervezet számára, hiszen az elfogyasztásukat követően a szervezet lebontja cukorrá és ez üzemanyagként használható. Azonban ha valaki túl sok ilyen finomított szénhidrátot fogyaszt, folyamatos fáradtságot érezhet, mert ezek a táplálékok a vércukorszint gyors emelkedését okozzák, és ilyenkor a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel. A vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd lecsökken, és ez kimeríti a szervezetet, ami fáradtságot generál.

A folyamatos és állandó inaktivitás, például az ülő életmód is alacsony energiaszintet eredményez. Ha valaki sokat ül, akkor egy ördögi körbe kerül, hiszen állandóan fáradtnak érzi magát és még a testmozgáshoz sem lesz energiája. Viszont a testmozgás aktiválja az energiaközpontokat a szervezetben és ezzel megszakítható ez az ördögi kör és már néhány nap vagy hét múlva megtapasztalhatók a pozitív változások.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nem megfelelő vagy a rossz minőségű alvás is oka lehet a fáradtságnak. Mindenképpen meg kell próbálni meditálni elalvás előtt vagy elfogyasztani egy csésze gyógyteát, mivel a megszakítás nélküli, azaz a mély és pihentető alvás energiát szolgáltat a szervezetnek.

Az ételintoleranciák is fáradtságot és energiaszint-csökkenést okozhatnak. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen ételre allergiásak vagyunk, érdemes egy ilyen irányú vizsgálatra elmennünk, hogy minél hamarabb visszakapjuk a korábbi életünket.

A testünknek valamennyi kalóriára mindenképpen szüksége van, hogy a napi feladatokat el tudjuk látni. A túl kevés kalória is oka lehet a fáradtság kialakulásának.

A fehérjékre is szüksége van a szervezetünknek a normál anyagcsere fenntartásához és a fáradtság megelőzéséhez. Ha nem iszunk eleget, akkor is alacsony lesz az energiaszintünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük