fbpx

A gyömbér előnyei betegség esetén

Gyömbérgyökér, mellette citromszeletek és gyömbérlevelek egy szürke asztalon..

Sokan szenvednek valamilyen májbetegségben. Amikor valakinél alkoholos zsírmájbetegséget diagnosztizálnak, némelyek azt gondolják, hogy ez a betegség csak és kizárólag a mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként alakult ki. Pedig ez egyáltalán nincs így. Ennek a betegségnek más okai is lehetnek, például, ha valaki súlytöbblettel rendelkezik, de a túl sok cukor fogyasztása is ok lehet.

Mikor és kik vannak még veszélyben? Az alkoholos zsírmájbetegség tehát nemcsak akkor alakulhat ki, ha valaki alkoholista, hanem akkor is, ha az érintett metabolikus szindrómában szenved, azaz magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, illetve azoknál az embereknél is gyakran előfordul, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Számukra az elsődleges feladatnak a szervezetben kialakult gyulladás csökkentése kell, hogy legyen. A legjobb döntés ebben a helyzetben az életmódváltás, melyben prioritást kell kapnia az egészséges táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mi segíthet még? Számos kutatás igazolja, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása is segíthet azoknak a személyeknek, akik alkoholos zsírmájbetegségben szenvednek. Milyen hatása van a gyömbérnek akkor, ha valaki ilyen egészségügyi gonddal küzd?

A gyömbér nagyon hatékony lehet számukra is, hiszen javítja a máj egészségi állapotát, jó hatással van a májenzimek működésére, illetve ez a gyógynövény az inzulinérzékenység javításában is az élen jár. Természetesen a gyömbér önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz, szükség van még életmódváltásra is, azaz a rendszeres mozgásra és az egészséges étrend kialakítására is, mely bőven tartalmaz szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

A gyömbér egyik hatóanyaga a benne található gingerol nevű antioxidáns vegyület, amely gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik. Azok tehát, akik ízületi gyulladásban szenvednek, bátran fogyasszák rendszeresen a gyömbért, mivel nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is eredményesen csökkentheti.

Számtalan kutatás igazolja, hogy a gyömbér sok más egészségügyi probléma esetén is hatásos lehet, többek között enyhíti az izmok fájdalmát, de szabályozza a vércukorszintet is, sőt hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint eredményesen veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben.

  1. Azért érdemes lenne megemlíteni , hogy a gyömbér felviszi a vérnyomást, különösen ha valakinek már van ilyen problémája. Mindamellett, hogy sok jó tulajdonsága van, azért káros is lehet. Egy ilyen cikk hatására próbáltam ki én is a gyömbért, ami aztán majdnem rosszul végződött.

    1. Mire alapozza ezt az állítást? Egyes kutatások pont arra figyelmeztetnek, hogy ha vérnyomásgyógyszer mellett fogyasztjuk, határérték alá is leviheti a vérnyomást.

  2. …második éve iszom a gyömbért reszelve céklalében,mézzel, propolisszal…Hál Istennek, kitűnő a vérnyomásom! (Feleségem gyógyszert szed a magas vérnyomására, de, egy ideje, már csak a javasolt adag negyedét, pedig, Ő is ugyanezt issza-minden áldott reggel, éhgyomorra)….Szerintem, “kinek a pap, kinek a papné”….

  3. 20 évig ettem a gyömbért reszelve, mézzel, citrommal. Szép lassan ment fel a vérnyomásom a gyógyszerek mellett, de a gyömbérre nem gondoltam, Már 180- 190 /95 körül tartottam, amikor véletlenül a kezembe került egy újság kb 2 hónapja. Bizony abban is azt írták, hogy magas vérnyomásúak ne egyék. Abba is hagytam és a vérnyomásommal meg vagyok elégedve. Az is igaz, hogy a 20 év alatt nem voltam infulenzás, lázas beteg.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük