fbpx

A gyulladáscsökkentő és a szívvédő szeder

Egy magenta és sárga asztalon félbe vágott narancs és szeder, mellette narancsos szederpuding szederrel a tetején.

A szeder rendkívül sok tápanyagot tartalmaz, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon hasznosak a szervezetünk számára. Többek között a krónikus betegségek kialakulása ellen jelenthet védelmet ez az aprócska gyümölcs. Miért olyan hasznos a szeder, miért is fogyasszuk rendszeresen? Mutatjuk a válaszokat.

A szeder gazdag forrása az antociánoknak, ezek adják a gyümölcs kékes fekete színét. Erős antioxidánsoknak számítanak, amelyek védő hatást jelenthetnek a szívbetegségek kialakulás ellen. Ez az apró gyümölcs emellett C-vitaminban és káliumban is rendkívül gazdag, amelyek támogatják a szív és az érrendszer optimális működését.

Az egészséges étrend nagyon sokat segíthet a rákos betegségek megelőzésében. A szeder olyan sok jótékony vegyületet és tápanyagot tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak lehetnek ebben a törekvésünkben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a szederkivonat segíthet csökkenteni a daganatok növekedését és megakadályozhatja a rákos sejtek elszaporodását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szeder rendszeres fogyasztása az agysejtekre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis nagy szerepe van a kognitív funkciók javításában. Mivel sok polifenol vegyületet tartalmaz, védő hatást gyakorol az agyra. Ezen kívül gazdag forrása még a mangánnak is, amely fontos szerepet játszik az agy megfelelő működésében. Megállapították, ha csak kevés van ebből az ásványi anyagból a szervezetben, az fokozza az epilepszia kialakulásának kockázatát.

A gyümölcsnek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Éppen ezért nagyon eredményes lehet olyan gyulladásos állapot megszüntetésében, mint amilyen az ízületi gyulladás. A szeder abban az esetben is csökkentheti a gyulladást, ha valaki gyomorfekélyben szenved.

A szájüreg egészségére is hatással van ez az aprócska gyümölcs, ugyanis antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Emellett kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és a vírusellenes hatása is, sőt akár herpesz esetén is hasznát vehetjük.

A szedret önmagában is fogyaszthatjuk, de nagyszerű alapanyag lehet turmixitaloknak, pudingoknak. Készíthetünk chiamagos pudingot, amihez hozzáadhatunk néhány szederszemet. Ha finom ízekre vágyunk, ne hagyjuk ki a puding készítése során a kókusztejet és a fahéjat sem.

  1. Szuhay Péter

    A fényképen nekem úgy tűnik, hogy az eperfa termése van a krémben, ezt is hívják szedernek. Szeder viszont a tüskés meg a tüskétlen bokron termő gömbölydedebb termés is, ezt földiszedernek szokták emlegetni. Közülük szerintem a tüskés bokron növő a finomabb, bár kisebb. A nemesített, tüskétlen bokron termesztett szedret szerintem lehet mékyhűtve kapni. Az eperfákat valamikor azért ültették, hogy levelükkel etessék a selyemhernyókat, sajnos ezek a fák már nagyrészt kiöregedetek, elpusztultak. Jó lenne újra ültetni őket a termés kedvért.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük