fbpx

A jógagyakorlatok javíthatják a mentális egészséget

Egy szobában egy fiatal nő kitekert pozícióban jógázik.

A jóga egy nagyszerű lehetőség arra, hogy csökkentsük a szervezetünkben a stressz szintjét. Számos egészségügyi előnnyel járhat a rendszeres jógázás, hiszen feszesebb lehet az izomzatunk, de a mentális egészségünk is javulhat.

A jóga egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb előnye, hogy csökkentheti a szorongás szintjét a szervezetben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeresen jógázók körében sokkal kevesebb a depresszióban szenvedő személy, illetve ha jelentkezik is, enyhébb tünetekkel.

Azoknak is javasolható ez a testmozgás, akik súlyos depresszióban szenvednek, hiszen jól kiegészíti a gyógyszeres terápiát. Egyes esetekben akár még a gyógyszert is abba lehet hagyni, hiszen a jóga több mint egy mozgásforma: valóban pozitívan hat az elmére és a lélekre egyaránt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok ellazítják a testet és az idegrendszert is lecsillapítják. Sokan nem is a test átmozgatása miatt gyakorolják ezt a testmozgást, hanem azért, mert egy-egy óra után sokkal nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat.

Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeresen végzett jógagyakorlatok növelik a kapcsolatot a gamma-amino-vajsav (GABA) és az agysejtek között. Amennyiben alacsony a szervezetben a GABA szintje, depresszió és szorongás is kialakulhat.

Egy-egy jógaóra után megnövekszik a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszint is, miközben lecsökken a kortizol mennyisége. Ez a hormon szorosan kapcsolódik a stresszhez és a félelem érzetéhez, de ha a dopamin és a szerotonin szintje megemelkedik, akkor esélye sincs a stressznek és az ezzel együtt járó kellemetlen tüneteknek, a negatív hangulatnak.

A jóga abban is segít, hogy a testünk erős, tónusos és rugalmas maradjon, azonban a gyakorlatok során meditatív állapotba is kerülünk. A rendszeres meditáció pozitívan hat az agy egyik központi lebenyére, amely a végtagok mozgásért, a beszédért és a fájdalomközpont irányításáért felel. A meditációs gyakorlatok a fizikai fájdalom csökkentésében is aktívan részt vesznek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.