fbpx

A kávé szorongást okoz

Egy kávézóban fiatal hölgy kávéspoharát fogja, miközben fejét támasztva bóbiskol.

Sokan vannak, akik szeretik a kávét, akik el sem tudják képzelni az életüket kávézás nélkül. Már reggel egy erős feketével indítják a napot, pedig ez a legrosszabb, amit a gyomrunkkal és az emésztőrendszerünkkel tehetnek.

A nap folyamán sokan több csésze kávét is elfogyasztanak, mivel azt gondolják, hogy ez majd segít ébren maradni, és felpörögni annyira, hogy nem alszanak el a munkahelyükön. Igen, a kávé elfogyasztását követően az első percekben valóban sokkal éberebbek leszünk, de aztán a negatív hatásait is meg kell tapasztalnunk.

A cikkben leírjuk, hogy miért nem érdemes napi 1-2 csésze kávénál többet fogyasztani, és miért is olyan veszélyes, ha ennél több feketét iszunk és nem figyelünk oda az étkezésünkre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kávé koffeint tartalmaz, amely egy nagyon erős stimulánsnak számít. Lehet, hogy eleinte felpörgünk tőle, de ez csak rövid időre szól. A kávé nagy mennyiségben fogyasztva károkat okoz a szervezetünknek. Megemeli a stressz szintjét, a vérnyomást, fokozza a szívverést és az idegrendszerre is károsan hat. Gyakori tünet lehet még, hogy idegesség, feszültség jön ránk, hosszabb távon pedig szorongóvá válhatunk. A szorongás állandósulhat is, de el is múlhat, amennyiben csökkentjük a napi adagunkat.

Kávé helyett fogyasszunk inkább egészséges alternatívákat. Ilyen lehet egyes gabonákból, például cikóriából készült kávé. Gyógyteát is iszogathatunk, de mindenképpen olyat válasszunk, amely nem tartalmaz koffeint.

A reggelt indíthatjuk egy pohár langyos vízben elkevert citromlével is, mivel ez nemcsak energiát szolgáltat a szervezetünk számára, de az emésztésre is nagyon kedvező hatást gyakorol.

Amennyiben valaki álmatlanságban szenved, vagy azt tapasztalja, hogy ez a probléma akkor fordul elő, ha sokat kávézik, le kell csökkentenie a napi adagját, vagy jobb teljesen elhagyni, mivel a kávé is oka lehet az álmatlanság kialakulásának.

Ha mégsem tud lemondani a kávéról, akkor próbálja ki, hogy délután 3 óra után már egyáltalán nem iszik se kávét, se más koffeines teákat, italokat. Ez a váltás okozhat bizonyos elvonási tünetet, így mindenképpen csak fokozatosan csökkentse az adagot, majd egy idő után el is hagyhatja azt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.