fbpx

A koffein hatása az agyra

Női kezek fognak egy fehér kávéscsészét, a kávén szív mintájú tejszínnel, a női kezeket pedig férfikezek fogják közre.

Napjainkban nagyon sokan fogyasztanak kávét. A kávé azonban koffeint tartalmaz, amely nem más, mint egy stimuláns. Mivel egy legális szerről van szó, így senki sem gondol a kávéra és a benne található koffeinre drogként, hiszen nem is az. Azonban mégis el lehet mondani a koffeinnel kapcsolatban, hogy függőséget is okoz és mind testi, mind pedig lelki, mentális betegségeket is kiválthat, ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja.

A koffein stimuláns hatással van a központi idegrendszerre, ezért érezzük magunkat éberebbnek és energikusabbnak az első kortyok után. A koffein a hangulatot is javítja és sokan azért is fogyasztják, mert hatására mind a teljesítményük, mind pedig a produktivitásuk fokozódik. Azonban néhány óra elteltével egy neurotranszmittert blokkol az agyban, ami megnöveli az ingerlékenységet.

A szakértők szerint mértékkel fogyasztva még javíthatja is a mentális teljesítményt a koffein, beleértve az éberséget vagy az információ feldolgozását. Azonban hiába iszunk több kávét, egyik pozitív hatás sem fog megduplázódni, sőt minél több kávét iszunk meg a nap folyamán, annál negatívabb lesz a koffein hatása, azaz sem a teljesítményünk nem fog megnőni, sem más pozitív hatás nem lesz tapasztalható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A koffein kisebb mennyiségben fogyasztva javítja az éberséget, nagyobb mennyiségben azonban számos negatív hatással kell számolnunk. Többek között ilyen a nyugtalanság, az idegesség, az izgatottság, az álmatlanság, a gyakori vizelés, a gyomor- és bélrendszeri panaszok, az izomrángás vagy éppen a zavaros beszéd.

A koffein mértékkel fogyasztva javítja a hangulatot, de ha nagyobb mennyiségben visszük be a szervezetbe, akkor növekvő mértékű szorongást tapasztalhatunk meg.

A koffein megnöveli a pulzusszámot és szívritmuszavart is okozhat, amennyiben képtelenek vagyunk tartani a mértéket. A koffeint, pontosabban a rendszeres kávéfogyasztást gyakran javasolják azoknak, akiknek alacsony a vérnyomásuk. Azonban mivel vérnyomásemelő hatása van a kávénak és minden koffeines italnak, így magas vérnyomásban szenvedőknek nem javasolt a fogyasztása. Ha mégis szeretne továbbra is kávézni, mindenképpen konzultáljon ez ügyben a kezelőorvosával.

 1. Szuhay Péter

  Ötven éves koromig nem kávéztam, azóta rendszeresen, napi két csészét. Sajnos kiszámítható a kávé második hatása is: egy-két órával utána jön az álmosság, különösen úgy, hogy általában alacsony a vérnyomásom. Pozitív mellékhatás viszont, hogy elősegíti a széklet ürítést elég hamar.

  1. Szabó Angéla

   Én szeretek kávézni!
   A mindennapos reggeli ébredésemhez tartozik .
   Sok fórumon olvastam már róla hogy nagyon jó hatással van a szervezetünkre és nem befolyásolja a vérnyomást olyan mértékben hogy kóros legyen.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük