fbpx

A koffeinmentes kávé veszélyei

Gőzölgő kávé fehér kávéscsészében barna és fehér cukorral, kávéskanállal, sok kávébabszemmel körülvéve.

A kávét a legtöbb ember szereti, sokan el sem tudják képzelni a reggelt e nélkül a fekete ital nélkül. Vannak azonban, akik egyáltalán nem tudják fogyasztani, hiszen akár 10 milligramm koffein is kellemetlenséget okozhat számukra, így ők inkább a koffeinmentes kávét részesítik előnyben. Rossz hír lehet számukra, hogy mivel mérgező anyagot tartalmaz, káros lehet a szervezetük számára.

A koffeinmentes kávé gyártása

Ahhoz, hogy koffeinmentes kávét nyerjenek a kávészemekből, két módszert is alkalmaznak. Az egyik megoldás az úgynevezett oldószeres eltávolítás metilén-klorid segítségével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mi a probléma a metilén-kloriddal?

Ez a vegyi anyag alapvetően festékeltávolító szerekben használatos, annyira mérgező az emberi szervezetre nézve, hogy kivonták a forgalomból. A metilén-klorid nemcsak a rákos megbetegedések kialakulásáért lehet felelős, hanem akár még kognitív károsodás, sőt máj- és veseműködési gondok is a számlájára írhatók.

Mégis engedélyezték ezt az eljárást, mivel csupán csekély mennyiséget használnak fel az eljárás során, viszont már ez is veszélyes lehet az olyan emberek számára, akik a betegségük miatt nem ihatnak koffeines kávét. Így hiába issza valaki a koffeintől megszabadított kávét abban a tudatban, hogy ettől nem ugrik fel a vérnyomása vagy nem keletkezik más problémája, ezentúl a metilén-klorid miatt aggódhat.

Mit tehetünk?

A legjobbat akkor tesszük, ha nem iszunk koffeinmentes kávét vagy csak bio minőségűt vásárolunk. Nagyszerű kávéalternatívák lehetnek a gyógyteák, illetve a gabonakávé is, melynek íze hasonlít a kávéhoz, mégsem tartalmaz semmilyen egészséget károsító anyagot. Sajnos sok esetben a mentes vagy light termékek sokkal károsabban lehetnek, mint az „eredetiek”. Lehet, hogy érdemes inkább arra koncentrálni, hogy mértéktartók legyünk, így remélhetően nem lesz szükségünk semmilyen light, koffein- vagy cukormentes termék fogyasztására.

  1. Gabonakávé nem valószínű, hogy létezik gluténmentes verzióban, de a cikória például nem tartalmaz glutént.

 1. Kondor Dezsőné

  Koffein mentes kávét ittam az utóbbi két évben, mivel a vérnyomásom kissé megnövekedett és úgy gondoltam ez kedvezőbb lesz.
  Nagyon köszönöm a kávéval kapcsolatos közlést.
  A mai naptól nem iszom ilyen kávét.

  Köszönettel: Kondor Dezsőné

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük