fbpx

A korgó gyomor okai

3D-s illusztráció: emberi test, benne a gyomor és bélrendszer.

Sok embernek furcsa, ha a hasából, a gyomrából különféle zajokat hall. Pedig étkezést követően teljesen normális dolognak számít, amitől egyáltalán nem szabad és nem kell megrémülni.

Étkezés után tehát teljesen normális, ha különféle zajokat hallunk, hiszen az elfogyasztott ételnek a gyomorból a belekbe kell jutnia.

A gyomorból hallatszódó zajoknak más oka is lehet. Ezeket a hangokat halljuk akkor is, ha éhesek vagyunk. Ilyenkor jelentősen megnövekszik az éhséghormonok szintje a szervezetben, ez pedig a gyomorra és a belekre is hatással van, és ennek következtében a gyomorban ilyen érdekes hangok keletkeznek.

Ha azonban a gyomorból érkező zajokat más tünet is kíséri, mint például hasi fájdalom vagy puffadás, akkor emésztőrendszeri probléma vagy betegség is állhat a háttérben. Lássuk is, milyen okai lehetnek a gyomorzajoknak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik ilyen ok tehát nem más, mint az éhség. Amikor éhesek vagyunk, az agyunkban egyes vegyületek koncentrációja is megnövekszik. Ezek a vegyületek aztán éhségérzetet generálnak. Ezután az agy jeleket küld a beleknek és a gyomornak, ami azt váltja ki, hogy ezek a szervek összehúzódnak és ilyen különös hangokat adnak ki.

Amennyiben nagy mennyiségű gáz halmozódik fel a belekben, az szintén járhat gyomorban keletkező zajjal. Ha fokozott bélgázképződéssel küzdünk, akkor érdemes elkerülni azokat a táplálékokat, amelyek fokozzák a belekben a gázképződést. Ilyen táplálék például a káposzta vagy a hüvelyesek közül a bab.

A gyomrot és a bélrendszert is érinthetik a fertőzések és a gyulladások. Ilyenkor is kialakulhatnak ilyen zajos tünetek. Más szimptómák is figyelmeztethetnek ezekre a betegségekre, például hányinger, hányás, láz, fájdalom, rossz közérzet, hasi diszkomfortérzés.

Bélelzáródás is kialakulhat. Ilyen esetben a gáz és a folyadék is nehezen halad át a gyomor-bél traktuson, ennek hatására a belek perisztaltikus mozgása erősen megnövekszik, hogy segítsék mind a folyadék, mind pedig a gázok könnyebb áthaladását. Ez azonban kemény munka a belek és az egész emésztőrendszer számára, ami ilyen hanghatásokkal jár együtt.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük