fbpx

A mértéktelen alkoholfogyasztás a bőrt is megviseli

Az asztalon egy pohár alkohol jégkockákkal, mögötte egy nő az asztalra borulva.

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott alkohol mennyire negatívan hat az egészségre. Nemcsak a fizikai egészséget teszi tönkre, hanem a mentális egészséget is súlyosan károsítja. A bőr is sok mindenről árulkodik, többek között azt is megmutatja, hogy ha túl sok alkoholt fogyasztunk. Mutatjuk is, hogy milyen jelei vannak a mértéktelen alkoholfogyasztásnak.

Az alkoholfogyasztás vízvisszatartást eredményez a szervezetben, ami miatt éjszaka sok esetben kell a mosdóba mennünk. A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás miatt azonban kialvatlanok leszünk, ami pedig sötét karikákat eredményez a szemek alatt.

Az alkohol puffaszt, a szó szoros értelmében. Nemcsak a hasat puffasztja, hanem az arcot is. Mivel az alkohol dehidratálttá tesz, ezért a szemek alatt úgynevezett ödéma, táska jelenik meg.

A másik bőrbetegség, ami miatt aggódnunk kell az nem más, mint a rosacea. Természetesen ez az érzékeny, általában világos bőrű emberek bőrbetegsége is, de a rosacea akkor is megjelenik az arcon vagy az orr körül, ha valaki rendszeresen és mértéktelenül fogyaszt alkoholt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az úgynevezett borvirágos, pirospozsgás arc is az alkohol következménye lehet. A szervezet jó esetben lebontja az alkoholt, de valakinél ezek az enzimek nem működnek tökéletesen, így a méreganyagok sokáig a szervezetben maradnak, ami pedig pirospozsgás arcot eredményez. Ha valakinek nem, vagy nem megfelelően tudja lebontani az alkoholt a szervezete, akkor csalánkiütései is lehetnek. Ezek a csalánkiütések megjelenhetnek testszerte, de az is előfordulhat, hogy csak egy-egy testrészen, például az egyik karon vagy lábon alakulnak ki.

A mértéktelen alkoholfogyasztás még napérzékenységet is okozhat. Alkohol és napfény hatására viszkető kiütések jelennek meg a bőrön. Ha az illető kimegy a napra, akkor ezek a kiütések még jobban viszketnek és még csúnyábbak lesznek majd.

Az alkohol sokféle rákos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet. A kutatások azt mutatják, hogy a bőrrák kialakulásában is közrejátszik, mert ha sok alkohol kerül a szervezetbe, akkor a test azon munkálkodik, hogy azt lebontsa és az alkohol káros hatásait kivédje, így kevesebb esély van arra, hogy az immunrendszer védelmet adjon például a bőrrákkal szemben.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Az alkohol veszélyes, mert jól esik. Az igazán érett gyümölcsökben is van belőle, ezért is vonzódhatunk hozzá. Talán a fiatalokat azzal kéne útra bocsájtani, hogy sose igyanak alkoholt azért, hogy hatása legyen. Van abban valami szomorú, mikor a villamoson vagy buszon valakiről meg tudom saccolni, hogy igen, ő már alkoholista, arcberendezésből, arcbőrőből, tekintetéből. Talán az alkoholisták fényképével is lehetne nevelni a még rá nem szokott fiatalokat. És egy régi szerző: idősebb Schirilla György, aki csapos is volt megírta az alkoholról a Legnagyobb hazugság című könyvet. Kár, hogy annyira elfelejtettük…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük