fbpx

A nők és a hátfájás – gondok és okok  

Az emberi hát sok minden miatt fájhat, hiszen itt található a gerinc, de a hátban csontok, inak, ínszalagok és izmok is fájhatnak, így nem is olyan könnyű kideríteni, hogy pontosan mi is okozza a hát fájdalmát. Minden korosztályban előfordulhat ez a probléma, egy tízéves gyermeknek is fájhat a háta, de ez nem olyan általános, mint idősebb korban.

Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb az esély a hát fájdalmára, amely lehet enyhe, de krónikussá is válhat, sőt akár az elviselhetetlenségig is fokozódhat.

A nők gyakrabban tapasztalnak meg hátfájdalmat, mint a férfiak. Ennek nagyon sok oka lehet, mi most csak néhányat említünk meg közülük a cikkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hátfájdalom egyik gyakori oka nem más, mint az ülő életmód. A sok ülés merevvé teszi a hátat és ez oka lehet a kínzó fájdalomnak. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy óránként felálljunk, tornázzunk és megnyújtsuk a hát izmait.

A számítógép előtti ülés, pontosabban rossz testtartás is oka lehet a hátfájdalomnak. Nemcsak akkor lehet rossz a testtartásunk, ha ülünk, hanem álló testhelyzetben is. Ügyeljünk a helyes testtartásra, mert nagyon sok betegség okozója lehet, ha a görnyedtek vagyunk. Nemcsak gerinc- és hátpanaszokat okozhat, de akár még tüdőbetegséget is generálhat.

A PMS, avagy a premenstruációs tünetek is okai lehetnek a hát fájdalmának. Ilyenkor fájhat még a derekunk, a hasunk is, de még hangulati ingadozások is előfordulhatnak.

Az ülőideg-bántalom, az úgynevezett isiász is okozhat égő és elviselhetetlen fájdalmat a hátunk és a derekunk környékén.

Az endometriózis egy gyakori nőgyógyászati probléma. Amikor a nő menstruál és endometriózisa is van, ilyenkor is érezhet elviselhetetlen fájdalmat nemcsak a has tájékán, hanem akár még a hátában is.

A méhtestrák és a méhnyakrák is okozhat fájdalmat a hátban, hiszen a medencéből ide is sugározhat a fájdalom. Sajnos mindkét rákfajta okozhat áttétet a tüdőben és az emlőben is.

A kismedence gyulladásos betegsége is lehet az oka a hát fájdalmának. Ez járhat még derék, hasi fájdalommal is, de láz és szokatlan hüvelyi folyás is kísérheti. Ezt a betegséget általában bakteriális fertőzés okozza.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.