fbpx

A rákos betegségek tünetei

Piros pulóveres idős nő orvosi rendelőben férfi háziorvosával beszélget az asztalnál.

Az egyik legrettegettebb betegség nem más, mint a rákos megbetegedés. Nagyon sok olyan tünete van, amit ha időben észreveszünk és felkeresünk egy szakorvost, akkor a gyógyulási esélyeink is megnőnek. Az a probléma, hogy nagyon sokan már csak akkor keresik fel a háziorvost a panaszaikkal, amikor sokféle tünet jelentkezik, és ezek a tünetek már hosszú idő óta jelen vannak az egyén életében; pedig az időben felfedezett betegség és a kezelés megkezdése bizony nagyon sok esetben életet is menthet. Mutatunk is néhány olyan tünetet, amelyek felismerése és azonnal megkezdett kezelése sokat javíthat nemcsak az állapotunkon, hanem az esélyeinken is.

A bőrünk rendszeres vizsgálata igazán nem nagy áldozat. Ha azt vesszük észre, hogy új és szokatlan anyajegyeink vagy sebeink vannak, amelyek változtatják a méretüket, az alakjukat és a színüket, mindenképpen érdemes egy bőrgyógyász szakorvost felkeresni. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat legalább évente egy alkalommal mindenképpen hasznos lehet, de otthon mi magunk is figyelhetjük a bőrelváltozásokat, és ha olyan elváltozást tapasztalunk, ami nyugtalanít bennünket, akkor mindenképpen el kell látogatnunk a bőrgyógyászhoz még abban az esetben is, ha nem telt el az egy év.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányosok köhögnek, ez tény. De ez a köhögés meg is változhat, vagy krónikussá is válhat. Ha a köpetben vagy köhögés során vért is észreveszünk, azonnal keressük fel a háziorvost, aki további vizsgálatokat fog elrendelni.

A női mell folyamatosan változik. A hormonális változások következményeként kisebb-nagyobb csomók és ciszták lehetnek a mellben. De ha ezen kívül – a szokatlan csomókat is feltétlenül ellenőriztetni szükséges – más elváltozásokat is tapasztalunk, akkor mindenképpen utána kell járni, hogy nem mellrákról van-e szó. A bőrpír, a mellbimbó befordulása, a kisebesedett bőr, a mellbimbó egyéb elváltozásai, a megnagyobbodott nyirokcsomók szintén utalhatnak valamilyen rendellenességre.

A megnagyobbodott nyirokcsomó önmagában még nem jelent rosszat. Akkor is megduzzadhat, ha valamilyen fertőzéssel kell éppen megküzdenie az immunrendszernek. De a leukémia vagy a limfóma nevű betegség miatt is megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, illetve más rákos betegség első tünete is lehet ez.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük