fbpx

A resveratrol gyulladáscsökkentő, öregedésgátló és rákellenes hatásai

Egy asztalon gyulladáscsökkentő öregedésgátló resveratrolt tartalmazó gyümölcsök és magvak, kék szőlő, áfonya, szilva málna sárga málna, goji bogyó, földi mogyoró.

A resveratrol a szervezetben lévő szabad gyököket képes semlegesíteni, de más csodás hatásokkal is rendelkezik, hiszen gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, rákellenes, antioxidáns, neuroprotektív és antimikrobiális hatású is egyben.

A szőlő nagy mennyiségben tartalmazza a resveratrol nevű vegyületet. Egy tanulmány arról számolt be, hogy hatékony lehet a tüdőrák kezelésében. A kutatók azt figyelték meg egérvizsgálatoknál, hogy resveratrol-kiegészítők hatására mintegy 45 százalékkal csökkent az egerekben található tumor mérete.

A tüdőrák kialakulásához akár 80-90 százalékban is hozzájárulhat a dohányzás. Cigarettázó férfiak esetében mintegy húszszor, nőknél pedig mintegy tízszer nagyobb a kockázata a tüdőrák kialakulásának, mint a nemdohányzók esetében.

A resveratrol tehát semlegesíti a szervezetben a káros hatású szabad gyököket, amelyek negatív hatással vannak a légzésre, az anyagcserére, de a gyorsabb öregedéshez és a számos más betegség kialakulásához is szervesen kapcsolódnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egérkísérletben vizsgálták a resveratrol rákmegelőző és -gyógyító hatásait. Bebizonyosodott, hogy a resveratrollal kezelt egerek esetében kisebb valószínűséggel alakultak ki tumorok, vagy ha ki is alakultak, kisebb méretűek voltak.

A resveratrolnak számos más egészségügyi előnye is létezik. Amellett, hogy hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, javítja az agyi véráramlást és elnyomja az agyban keletkező gyulladást is. Kiemelkedő az antimikrobiális és antioxidáns hatása, de védelmet jelenthet a depresszióval és a gyors öregedéssel szemben. Neuroprotektív hatása is igen jelentős, sőt javítja a memóriát és a tanulási képességet.

Az artériák merevsége azért is veszélyes, mert ez oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. A resveratrol abban is segíthet, hogy vissza tudja fordítani az öregedéssel összefüggő érrendellenességet, mint amilyen például az artériák merevsége. A resveratrol javítja az aorta állapotát, relaxációt biztosít az erek számára és ez a vér áramlására is pozitívan hat. Ezek a pozitív hatások nagyon hangsúlyosak azoknál, akik elhízottak vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A legnagyobb koncentrációban a szőlőben található meg ez a vegyület, de más táplálék is tartalmazza, akár a gránátalma, a vörösbor, az étcsokoládé, a nyers kakaó, az áfonya vagy a málna. Mivel táplálékokkal nem tudunk nagy mennyiséget bevinni, érdemes lehet valamilyen étrend-kiegészítő formájában fogyasztani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.